Фондация „Отворени изкуства“: Няма да прекратим НОЩ/Пловдив

Фондация „Отворени изкуства“, организатор на НОЩ/Пловдив, излезе с официална позиция до медиите по повод решението им да откажат общинско финансиране.

Екипът на „Отворени изкуства“ няма намерение да прекратява провеждането на фестивала и тази година той ще се състои на 14 и 15 септември.

Организаторите изразяват готовност да консултират разходването на сумата, която бе предвидена от Община Пловдив за НОЩ/Пловдив 2018 в размер на 40 000 лв. Според тях средствата трябва да бъдат използвани в полза на културните програми на пловдивските музеи, галерии и културни пространства участвали във фестивала.

Ето пълният текст на позицията:

Заплахи, като тези на кмета Иван Тотев, не бива да бъдат толерирани в обществото. Защото те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото сме приели мисията да създаваме култура, но не култура на страха. Поради това ни убеждение управителният съвет на „Отворени изкуства“ реши да откаже гласуваната от Община Пловдив финансова подкрепа по Културен календар 2018 г. за провеждането на фестивала НОЩ/Пловдив 2018 г., която беше тема на отправеното сплашване от страна на кмета.

Фондация „Отворени изкуства“ се надява, че с това си решение ще даде предпоставка за по-високо ниво на уважение за дейността на културните оператори в града и установяване на здравословен културен климат с отстояване на демократични модели на сътрудничество именно преди важната за всички нас Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

Фондация „Отворени изкуства“ не възнамерява да прекрати провеждането на фестивала НОЩ/Пловдив. Събитието ще се състои на 14 и 15 септември 2018 г., като това ще бъде 14-тото поредно издание.

В готовност сме да консултираме разходването на сумата, която бе предвидена от Община Пловдив за НОЩ/Пловдив 2018 в размер на 40 000 лв., като според нас средствата трябва да бъдат използвани в полза на културните програми на пловдивските музеи, галерии и културни пространства участвали във фестивала.

Благодарим на всички приятели, съмишленици, колеги, медии и партньори, които ни подкрепиха в това решение.

Подобни статии

Top