„Форум бременност и детско здраве“ предизвика фурор в Пловдив

Над 250 души посетиха най-голямото специализирано събитие за майчино и детско здраве

Истински фурор предизвика деветото издание на „Форум бременност и детско здраве“. Над 250 души посетиха събитието, организирано от водещ здравен сайт, по време на което бъдещи и настоящи родители получиха ценни съвети от топ специалисти в областта на майчиното и детското здраве. Акцентът, който събитието постави, бе върху избора, който бъдещите родители могат да правят при появата на новия член на семейството.

„Този избор касае не толкова начина на раждане, колкото избора на място, в което жената да роди. Така раждането може да премине с по-малко стрес“, заяви при откриването на форума модераторът и главен редактор на сайта Румяна Тасева.

По време на първия панел „9 вълнуващи месеца“ акушер-гинекологът д-р Васил Даскалов и ембриологът д-р Мариела Даскалова акцентираха върху промените в организма на жената, етапите от проследяването на бременността и развитието на новия живот.„Бъдещите майки трябва да запомнят, че грижите по време на бременността поставят основите на детското здраве. Освен това информираният пациент е подготвен за всякакви предизвикателства“, коментира д-р Даскалов.

Диетологът д-р Райна Стоянова спомена, че наддаване на тегло по време на бременността е ключов ориентир за качеството на хранителния режим на бъдещата майка. „При здрави жени с нормално тегло е желателно наддаване с 11,5 кг – 16 кг по време на бременността. За дамите с наднормено тегло не се препоръчва наддаване с над 11 кг“, посъветва  д-р Стоянова.

Втората част на „Форум бременност и детско здраве“ бе посветена на раждането. Акушерката Катя Павлова даде ценни съвети, с които бъдещите майки да си гарантират спокойно раждане. „Много полезни са йога упражненията, които ще помогнат на бременната да усвои различни дихателни техники и ще повдигнат тонуса и духа й. Най-важното е бъдещите майки да мислят положително“, категорична бе Катя Павлова.

Д-р Даниел Ставрев, акушер-гинеколог, разясни какво може да бъде раждането при различни индикации, които се случват в медицинската практика. Неонатологът д-р Мария Нещерова запозна аудиторията с работата на специалистите в интензивното отделение, когато се налага по-сериозна грижа за новородените.

1 2

Подобни статии

Top