Фотоси показват „Светът на Николай Хайтов“ в Пловдив

Ретроспективна фотоизложба „Светът на Николай Хайтов“ от личния архив на писателя

Ретроспективна фото изложба във връзка с 100 годишнината от рождението на академик Николай Хайтов ще бъде открита тази вечер в Пловдив. Тя е подготвена от Фондация „ПАМЕТ”, съвместно с художника-фотограф Иво Хаджимишев и ще бъде експонирана за времето от 14 до 24 май 2019 г. в пространството на Дома на културата „Борис Христов“.

Изложбата включва 40 снимки от архива на Николай Хайтов, както и конкурсните проекти на ученици и студенти от НХУ „Цанко Лавренов“ Пловдив  и АМТИИ и техния съвременен прочит върху „Диви разкази“.

Един автентичен разказ в черно бели фотографии от личния архив на писателя, ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите „Диви разкази” , заквасен с маята и духът на родното място, изстрадан в детските и ученическите години, престърган в митарстванията и лесовъдските несгоди в Родопа, Рила и Пирин   планина.

В този житейски водовъртеж, в срещите с невероятните характери и чешити на онова първично време, се раждат и неповторимите герои на „Диви разкази”. Именно те, реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатени на фотографиите, са прототипите на голяма част от разказите.

Известна е слабостта на Николай Хайтов да се вглежда в стари и архивни снимки, за да достигне до душевния мир на фотографираните, с техните  настроения, пориви  и житейски съдби. Неведнъж, вглъбяването му в тази негова страст и отдаденост, с помоща на  творческото му  въображение и писателски нюх, се превръщат в есе, разказ, пиеса или филм. Така правеше Николай Хайтов, но ще съумеем ли ние  днес, гледайки същите черно бели фотографии от неговия архив,  да стигнем до него и неговата душевност, до неговите тревоги и въжделения? Всеки един от нас може поне да опита и както казва самият автор „…за да може една работа да се разбере, трябва да си я видял  и отпред, ама и отзад!”.

Фондация „Памет”, предложи на днешните млади творци да онагледят усещането и докосването до безспорния шедьовър на късия разказ и да пресъздадат своя поглед и своя прочит на „Диви разкази”. Тяхното виждане ще бъде също част от изложбата, а защо не и основа на едно ново издание на „Диви разкази”, илюстрирано от тях.

Здравец Хайтов, Председател на Фондация „ПАМЕТ”

Официалното откриване на фотоизложбата „Светът на Николай Хайтов“  е от 18.00 часа.  

Подобни статии

Top