Французойка покри коси с българска забрадка в Пловдив (СНИМКИ)

Французойка покри коси с българска забрадка в Пловдив (СНИМКИ)

Французойка покри косите си с българска забрадка

и се снима за спомен с нея на Малката главна в Пловдив, видя репортер на DCNEWS. Френската туристка  бе омаяна от багрите на традиционните накити за глава на нашите баби и не можа да удържи на изкушението да се забради като истинска българка от края на 19-ти век. Заедно с нея забрадки и украси за глава изпробваха над 30-на пловдивчанки по време на уъркшопа „Българската забрадка като аксесоар от женския накит и начин на употреба”, част от Международния фестивал „Балканска огърлица“.

Организиран от майстора на накити от мъниста Стоян Маринов,

уъркшопът привлече почитателките на българската носия, още повече, че всяко от представените забраждания и украси, можеше да се изпробва на воля. Така за кратко десетки жени се включиха в импровизираното забавление, а същевременно научиха кое забраждане в кой край от България се носи.

Майсторът, който има ателие в Бакаловата къща разказа, че всички украси за глава са част от неговата лична колекция, изработена от самия него, в резултат на обиколките му из страната. Запалил се по старите български накити от 13-годишен. „Тогава видях традиционен накит, сложен върху една гайда, която, както знаем, също урочасва. И когато си намерих материали (а те тогава трудно се намираха), реших, че ще направя същия. Така се започна“, припомни си бижутерът.

1 2

Подобни статии

Top