Френска артистична трупа танцува по фасадите на жилищни сгради в Пловдив

Очаква се повече от 40 семейства да отворят вратите на домовете си, за да приемат танцуващите артисти.

Професионални танцьори и хореографи от Франция ще раздвижат обичайната градска среда в Пловдив през май и юни следващата година.

Събитията ще се случват  в рамките на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и представляват необичаен спектакъл, комбиниращ въздушен балет по фасади на сгради от кварталите и танцьори по балконите.

Предварителната работа на организаторите от пътуващата френска артистична компания ACTE стартира още тази есен с проучване и избор на жилищни сгради в кварталите, също и дискусия и въвличане в спектакъла на местни жители като непрофесионални  “съучастници” в събитията.

През 2019 г. след триседмично обучение и репетиции те ще станат част от представлението. Очаква се повече от 40 семейства да отворят вратите на домовете си, за да приемат танцуващите артисти.

Целта на проекта наречен „Място на съществуване“ /“LIEU d’ÊTRE“/  е да създаде необикновена атмосфера, вдъхновена от обичайната среда в града.

За определено време, професионални танцьори съвместно с граждани ще създадат заедно необикновен спектакъл в колективен артистичен акт. Той е разиграван повече от 30 пъти в различни градове във Франция и за пръв път ще се състои извън страната, именно в Пловдив.

Тази седмица от френската организация са подготвили няколко събития, с които канят пловдивчани да се запознаят с проекта. 

1 2

Подобни статии

Top