Френски виртуозен пианист с концерт в Пловдив - DC news

Френски виртуозен пианист с концерт в Пловдив

Френският институт за България и Алианс Франсез представят в Пловдив концерт на виртуозния пианист Максим  Зекини.

Събитието е от 19ч. в Радио Пловдив – Студио 1 и е с вход свободен. В програмата ще чуем произведения за лява ръка на Скрябин, Санкан, Масни Белини, Равел и произведения за две ръце на Моцарт, Сен-Санс, Дебюси, Льогран.

Максим Зекини (Maxime ZECCHINI) е роден в Париж. Той завършва Националната музикална консерватория в Лион в класа на Жери Мутие /Géry Moutier/ и Даниел Рено-Фаскел  /Danièle Renault-Fasquelle/, където получава Националната диплома за висше музикално обучение – DNESM – с единодушно отличие и поздравления от журито. Впоследствие е приет в Националната музикална консерватория в Париж в цикъл за напреднали в класа на Жан-Франсоа Хайсер. Възползва се и от редовните съвети на Лоран Кабасо и Оливие Казал.

Първият френски пианист, завършил престижната академия „Incontri col Maestro“ в Имола, Италия, той печели международния конкурс в Аркашон, международния конкурс в Нормандия, лауреат на фондация Cziffra, лауреат на Ragusa-Ibla в Сицилия.

Печели единодушно първа награда на международния конкурс Varenna-Lake Como в Италия.

Максим Зекини  също е носител на наградите на Marcel Bleustein-Blanchet Vocation Foundation, Meyer Foundation и Societe Generale Musical Patronage. Той е забелязан от Centenary Ministerial Mission и е подкрепен от фондация Bru Zane във Венеция. Свирил е на множество фестивали, сред които в Seine Musicale, Зала Гаво /Salle Gaveau/, в Театър Шатле /Théâtre du Châtelet/, в Пекинската опера, в Шанхайската опера, в Консерваторията Чайковски в Москва, във Филхармонията на Киев, с Националния симфоничен оркестър на Малайзия, с Оркестъра на Пасделуп, с Филхармоничния оркестър на Кейптаун, Филхармоничния оркестър на Йоханесбург, Симфоничния оркестър на Куенка, Филхармоничния оркестър на Нижни Новгород…

Гостувал е в повече от петдесет страни: турнета в Италия, Германия, Обединеното кралство, Китай, Южна Корея, Япония, Южна Африка, Австралия, Русия, Централна Америка.. Негови записи са събрани в десет диска (9 от които вече са налични) на антология от произведения за лява ръка – соло пиано, концерти за пиано и оркестър, камерна музика – представена световна премиера в дискографското издание (лейбъл AdVitam Records / PIAS-Harmonia Мунди). Този проект беше широко приветстван от пресата (FFFF от Télérama, 4 златни ключа от Diapason, 4 звезди от Classica, Le Monde) и беше обект на множество предавания по France Musique, Radio Classique, France Inter, France Culture, както и телевизионни предавания в много страни.

Еклектичен музикант, Максим Зекини е изнасял рецитали с певицата Джулия Мидженес и концерти за четене с актрисата Анук Еме. Композитор, той е автор на множество транскрипции, а оригиналните му произведения са публикувани от Editions Durand-Salabert-Universal Music. Той вече направи и своя дебют в Карнеги Хол в Ню Йорк през май 2022 г.

Подобни статии

Top