Футболистите може да започнат тренировки още преди 13 май! (ВИДЕО)

Медицинската комисия изпрати официалното си становище до правителството и Националния оперативен щаб, мерките за безопасност разкри д-р Михаил Илиев

Подготвено е становище на Медицинската комисия на БФС, което ще бъде изпратено до министрите, правителството и институциите, относно подновяването на тренировките от българските професионални отбори. Добра новина за българския футбол може да има още преди 13 май. Това съобщи пред медиите д-р Михаил Илиев.

“Днес се събра работещата част от нашата комисия, с изключение на нашия председател, който прави операция. Но и с него сме коментирали преди това по телефона въпросите, които обсъдихме тук. Българското първенство, както и всички спортове в света, са спрели заради върлуващия вирус COVID-19.

Становището ни ще бъде качено на сайта на БФС. Целта ни е да подготвим клубовете практически как да се провежда тренировъчния процес, а след това какви са изискванията за мачовете, като се касае и за работата на журналистите. Направихме го разумно, подробно.

При д-р Бочев, лекарят на националния отбор, е получена и една примерна инструкция от г-жа Ереро, която е председател на медицинската комисия на УЕФА в размер на 26 страници. Малко са се престарали, да го кажем така. Върху нея работихме и ние. Съобразили сме се, включена е и помощта на БФС за изследванията. За нашите възможности сме адаптирали въпросния документ.

Няма как да адаптираме едно към едно и да се сравняваме с Германия. Та там има отбори с по 10-12 терена, а при нас има отбори, които където тренират, там и играят. Дали сме разумни и приложими мерки. Мисля, че сега е времето кондиционните и медицински щабове да покажат квалификацията си. Помислено е и за треньорите, които са над 65 години. Те не трябва да стоят на терена, а горе на трибуните и оттам да гледат, както го правеше сър Алекс Фъргюсън. Помислено е и за съдиите, и за децата, които гонят топките“.

Според д-р Илиев, три седмици след подновяването на тренировките е нормално да започнат и мачовете.

„Професор Лъчезар Димитров от Треньорския комитет е направил разбивка по седмици как да работим в един синхрон. При всички случаи ще се радваме преди 13-ти да кажем една хубава новина за българския футбол. Може още тази седмица, но петъка не е хубав ден за почване“.

След това той даде пример от своите студентски спомени и каза, че първата работа на лекаря като влезе в една стъклена стая, е да счупи стъклото и да влезе свеж въздух.

“Искаме първо да излезем на чист въздух. Футболът, когато се завърне по терените, ще бъде доста стимулиращ за намиращия се в трудно положение българин“, каза още опитният специалист.

И след това продължи с цитатите, като се спря на книгата на писателя-дисидент Георги Марков “Портрет на моя двойник“.

“Какво казва Георги Марков там!? Играта е по-висша от живота. А футболът е най-великата игра!, след което продължи: Нека с дисциплина да бъдем полезни на нас, на семействата си, на колегите и близките си и да преминем през този период здрави.

Подобни статии

Top