Габриела Петрова: Моята олимпийска мечта е жива!

Пловдивската лекоатлетка се възстановява след операция на коляното с леки тренировка в Тенерифе

В последните години Габриела Петрова е неизменна част от световния елит в тройния скок. Избрана е за Спортист на годината на България през 2015 година. В края на миналата година тя претърпя операция на коляното, но вече постепенно се завръща към тренировъчния процес. Петрова даде специално интервю за Novsport.

– Здравей, Габриела и Честита Нова година! Къде ви намираме в момента и как върви възстановяването ти след операцията на коляното?

– Здравейте, честита Нова годна на вас и читателите на Novsport. В момента съм на лагер в Тенерифе. След приключване на рехабилитацията, решихме да продължим възстановяването и същевременно да започнем тренировки на топло. Тъй като по-високите температури ще ми помогнат по-бързо да се адаптирам към нормален тренировъчен режим.

– Кога очаквате да сте напълно готова и кое е първото състезание, на което планирате да участвате?

– Все още не мога да дам конкретна прогноза. Но аз и целият ми екип работим здраво, за да се върна колкото се може по-рано.

– Какви са целите и амбициите ви за 2022 година?

– Календарът е наситен с много състезания, ако всичко е наред искам да скачам навсякъде и по много, разбира се.

– След неуспешното представяне в Рио и Токио, гледате ли вече към Париж 2024 и жива ли е мечтата за медал от Олимпиада?

– Моята олимпийска мечта ще бъде жива, докато съм на пистата. Както Горки е казал “Трябва да живееш винаги влюбен в нещо, което не можеш да стигнеш. Човек расте на височина, от това че се мъчи да стигне високото“.

– Как оценявате конкуренцията във вашата дисциплина?

– Съвсем нормално е в олимпийска година, резултатите да са високи и конкуренцията – голяма. Световен рекорд, няколко момичета над 15 метра….мисля, че от години не е имало толкова силен финал.

– България има големи традиции в тройния скок и при мъжете, и при жените. Как виждате развитието на подрастващите след вас, има ли сред тях такива с голям потенциал?

– Вярвам, че ще има, както е било досега. Имаме много талантливи деца, които могат да продължат традицията. Това е една от най-българските дисциплини, щастлива съм, че съм част от нея и било и с малко, съм допринесла да продължава да се свързва с името на България.

– През последните години сте част от световния елит в тройния скок. Доволна ли сте от предоставените ви условия за подготовка от страна на ММС през всичките тези години? 

– Винаги съм получавала необходимата подкрепа и от ММС, и от БФЛА, за което съм много благодарна.

– Личният ви рекорд е 14,66 метра, възможно ли е да видим по-добър резултат още тази година?

– Знам само, че ще дам всичко от себе си!– Какво ще пожелаете на българските спортисти за 2022 година?

– Пожелавам им да са много здрави. Да не забравят, че носят български, лъвски сърца и могат да покорят света! В личен план най-важният ми приоритет е да съм здрава. Да успея да изпълня целия тренировъчен план, който е замислил треньора ми. Ако всичко е наред ще скачам навсякъде!

Подобни статии

Top