Габриела Петрова скочи 14.38 и стана №1 в Европа и №2 в света

Отлични резултати на лекоатлетите в първото състезание за мъже и жени у нас това лято за купа „Пловдив“

Габриела Петрова откри сезона със силен резултат в тройния скок и се изкачи на първо място в сезонната ранглиста в Европа. Тя се наложи в коронната си дисциплина с 14.38 м (+1.4 м/сек) на турнир „Пловдив“.

Петрова се извиси и на второ място в световната ранглиста, като повече на открито тази година е скачала само Лиадамис Повеа (Куба) – 14.55 м и то през февруари. Разбира се, трябва да се вземе предвид и това, че сезонът е по-различен заради коронавирус ситуацията и в много държави състезанията едва сега започват. Но въпреки това не може да се омаловажи постижението на Габриела, което е над олимпийския норматив от 14.32 м, но, за съжаление, няма да бъде признат за такъв за българката. От Световната атлетика взеха решение постиженията между април и ноември да не се зачитат за олимпийски нормативи, за да има равнопоставени условия за състезателите в условия на коронавирус пандемия.

Турнирът в Пловдив е първото състезание за мъже и жени у нас това лято. Затова и част от най-добрите ни атлети използваха възможността да проверят формата си.

Георги Цонов се приземи на 16.10 м в тройния скок при мъжете в Пловдив.

На 100 м победители станаха Светлин Иванов и Елена Митева със съответно 10.33 сек и 11.79 сек.

Кристина Борукова записа 55.42 сек на 400 м. Милица Мирчева грабна победата на 3000 м с 9:06.77 мин, а в същата дистанция при мъжете първи стана Иво Балабанов – 8:13.35 мин.

Михаела Петкова беше №1 в хвърлянето на копие след опит на 53.53 м.  А в дамските скокове първа станаха Йова Петрова – овчарски скок с 3.30 м, и Елеонора Драгиева в скока на височина – 175 см.

Подобни статии

Един коментар

Top