Гаф след гаф: Компенсират десетокласниците с бонус точки заради сгрешените формули на изпита по математика - DC news

Гаф след гаф: Компенсират десетокласниците с бонус точки заради сгрешените формули на изпита по математика

На вчерашния изпит от националното външно оценяване за десети клас бяха раздадени формули без скоби, а после МОН поправи грешката си

Малко над 30 хил. десетокласници ще получат по 4 точки над реално постигнатия резултат на националното външно оценяване по математика, което се проведе вчера. Причина е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

На 16 юни т.г. в 9:38 ч в Министерството на образованието и науката (МОН) е постъпил сигнал от столично училище чрез Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град, че в някои от предоставените от МОН помощни формули за изпита по математика в X клас не се визуализират скоби. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат.

В 9:44 ч. МОН е изпратил на училищата коригиран файл, за което веднага са информирани всички РУО. В 10:24 ч от МОН е изпратен имейл с указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули.

В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10 часа. В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени. В част от училищата времето за работа е било удължено, в други – не.

По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в Х клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително.

Въпреки това, заради възникналото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация – 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

Компенсацията се отнася за 30 077 ученици в 740 училища. Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули.

В Пловдив проблеми е имало в някои от училищата.

Сред които и ПГАСГ „Арх. Камен Петков“ и ЕГ „Пловдив“. В гимназията по архитектура и строителство учениците не получили допълнително време и децата се оплакали на родителите си, че са нямали достатъчно време да се справят със задачите.

В ЕГ „Пловдив“ пък, на десетокласниците изобщо не са били раздадени новите формули. За това съобщи във Фейсбук пловдивчанинът Манол Петков.

Снимка: МОН

Подобни статии

Top