Гала концерт на участниците в Международната лятна музикална академия "Родопа" - DC news

Гала концерт на участниците в Международната лятна музикална академия „Родопа“

В нея участват млади музиканти от Европа, Америка, Австралия и Азия

От 19 ч. днес в Музейна галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив ще се състои гала концерт на участниците в Международната лятна музикална академия „Родопа“. Всяка година в разгара на лятото лятната академия в Широка Лъка събира млади музиканти и певци и под ръководството на изявени световни педагози, се обучават за усъвършенстване на своите умения.

Участниците в академията са от класа на проф. Елена Филипова от Университета за музика и изкуства във Виена.

За първа година в музейна галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив ще се проведе заключителния концерт на участниците в 16-то издание на международна лятна музикална академия „Родопа“.

Всяка година в началото на месец август тя привлича млади музиканти – певци и инструменталисти – от Европа, Америка, Австралия, Азия в Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, за да се обучават от известни  преподаватели.

Тази година  в преподавателския екип се включиха проф. Елена Филипова и проф. Лилия Илиева – пеене,  Мария Лешкова – народно пеене, Тома Карапаунов –народни танци.

Първият и досега главен инициатор, организатор и спонсор на Академията са Японско-българското дружество ( в лицето на сем. Томияма от Токио и Арс култура-Пловдив). В началото академията е спонсорирана от Посолството на Швейцария в България чрез Н. Пр.  Томас Фелер, посланик,  който след оттеглянето си с лични средства и до днес ежегодно предоставя 4  стипендии за български ученици и студенти от музикалните училища и академии у нас. Този негов жест към България няма аналог.

Художественият ръководител на Академията още от основаването й д-р Мария Червенлиева, сподели:

„Ние отдаваме голямо внимание на работата с младите музиканти.В годините сме привличали авторитетни педагози от различни държави. За съжаление се простихме с един изключителен  пианист и педагог проф. Божидар Ноев. През годините сме имали професори от САЩ, Япония, Германия, Австрия, Швейцария   както и участници от САЩ, Австралия, Япония, Швеция, Германия, Австрия, Швейцария, Чехия и разбира се – от България.

За нашият гала концерт тази година избрахме галерия „Димитър Георгиев“ заради прекрасната зала и атмосфера. Благодаря сърдечно за организацията и вярвам, че ще стане един хубав концерт!“.

Подобни статии

Top