Галъп: Славчо води в кандидат-кметската надпревара с 4% пред Зико, Радев ги застига

Вижте моментните нагласи за местния вот към средата на септември

Кандидатът на НФСБ (ВМРО-БНД) Славчо Атанасов води в кандидат-кметската надпревара с 4 на сто пред областния управител Здравко Димитров, издигнат от ГЕРБ. Това показват резултатите от проучване на Галъп Интернешънъл, разпратено до медиите.

Данните са от допитване до избирателите под тепетата „лице в лице“ към средата на септември. Според социолозите в Пловдив се очертава оспорвана битка между Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Проучването е проведено сред 800 души.

Данните са моментна снимка на нагласите към периода на провеждане на изследването и не са прогноза за изборен резултат. До края на кампанията резултатите могат да се променят, като основен – и труден за улавяне със социологически методи – фактор могат да бъдат зависимите вотове, уточняват от социологическата агенция.

Оттам допълват, че сред онези, които се очаква твърдо да гласуват, 30% заявяват подкрепата си за Атанасов, а 26% за Зико. За кандидата на БСП Николай Радев са заявили, че ще гласуват 19%, а за Дани Каназирева – 7%. За останалите кандидати процентите са:  за Али Байрам – 5%, за Георги Колев – 3%, за Йордан Иванов – 2%, за Николай Бухалов – 2%. Към момента на провеждане на изследването, Йордан Иванов и Али Байрам бяха все още най-обсъжданите имена за кандидати на своите политически сили (затова са и включени в примерния лист с възможни кандидати), като по-късно те бяха променени.

46% от запитаните казват, че със сигурност ще гласуват, а още 24% избират опцията „по-скоро ще гласувам“. Това са декларативни отговори, които по правило се различават от очакваното реално гласоподаване.

1 2 3

Подобни статии

Top