Галерията на „Гладстон“ с ново име на 17 септември

Откриват бъдещата галерия през септември, на сесията се стигна до скандал с Дружеството на пловдивските художници

Галерията на „Гладстон“ ще се сдобие с ново име в деня на светите Вяра, Надежда, Любов и майка им София – 17 септември. Това стана ясно днес по време на сесията на Общинския съвет, на която беше гласувано новата галерия „Капана“ да мине под управлението на Градска художествена галерия. След като съветниците гласуваха това предложение, преминаха към следващата точка, в която трябваше да се добавят разценки за таксите, които ще плащат ученици и студенти, ако решат да разглеждат изложби в пловдивските галерии.

Как ще се стопанисва галерията на „Гладстон“?

„Г-н Тотев, какво се случва с Дружеството на пловдивските художници (ДПХ)? Нашата група подкрепя това, то  да  стопанисва на галерията на „Гладстон“. Още повече, че в момента отпадат две сериозни изложби. Не може да се случва такова нещо в Пловдив! Дайте да намерим начин ДПХ да продължи да ползва галерията“, призова председателят на групата съветници от левицата Николай Радев.

С това Радев даде началото на дебати как ще се стопанисва строящата се в момента галерия, която преди да бъде съборена, беше дадена безвъзмездно на пловдивските художници.

„От община Пловдив сме подписали меморандум с ДПХ и имаме желание да го изпълним в момента, в който галерията бъде открита. На сесия на 17 септември ще гласуваме цените и условията за стопанисването на това пространство и начина, по който да се изпълни меморандума с ДПХ. Смятаме да изпълним този меморандум“, подчерта от трибуната кметът Иван Тотев.

И допълни, че по-важно е да се намери решение как ще се стопанисва и управлява сградата, а не това, дали пловдивските художници ще влязат да стопанисват сградата месец или два по-късно.

„Имаме си традиционни изложби и график на изложбите до края на годината, той се подготвя от ръководстовто на Градска художествена галерия. На 17 септември в дневния ред ще включим точка, която ще гласуваме в този смисъл. Тогава ще бъде също откриването на галерията и вземането на акт 16“, каза още градоначалникът.

Зам.-председателят на местния парламент Камен Шишманов пък поиска да се преосмисли решението, с което се преобразуван имотът, на мястото на който е изградена галерията, от частна общинска, в публична общинска собственост, защото това затруднявало стопанисването. И настоя да да се даде думата на председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева, за да обясни каква е ситуацията в момента.

1 2

Подобни статии

Един коментар

  1. Mihail Voham написа:

    Болна жена. Защо ни занимава с нейните изложби ?
    Да ги организира някъде другаде.

Top