Галеристката Красимира Алексиева с премиера на автобиографична книга

Книгата „ДНК“ е автобиография на Краси Алексиева и биография на галерия „Възраждане“

Галеристката Красимира Алексиева ще представи книгата „ДНК“ – автобиография на Краси Алексиева и биография на галерия „Възраждане“.

Премиерата ще бъде тази вечер от 18:00 ч. в Радио Пловдив.

Книгата е голям формат, луксозна, 500 стр., 300 от тях са текст, а останалите 200 са фотоалбум. Издател е ИК „Ракурси“.

Тази книга е автобиография и биография. Автобиография на Краси Алексиева и биография на галерия „Възраждане“. Тя е опит да се изскочи от самотата, да се надскочи самотата. Да се търси любовта в най-тъмните ъгли. Опит, обичта да излъчва своето свято сияние от образи, факти, случки. Опит за незабрава, за обичливи и не толкова обичливи спомени. Опит, да се залови част от времето в мрежата на словото. Опит, да се надникне в далечното минало на родовото начало на една жена, която иска да знае, да помни и предаде спомена напред, във времето.

Сигурно има и грешни мисли, чувства и думи. Все пак, Краси е човек, обикновен и грешен. И има право на прошка от читателя. Защото една автобиография е разголване на душата пред всички.

Бог с Краси и книгата!

Родена през 1948 г. в София. Вече 27 години ръководи галерия „Възраждане“, към читалище „Възраждане“ в Стария град, заедно със сина си Сим Алексиев, като за това време са открити над 600 изложби на автори от цяла България и чужбина. Има издадени четири книги с поезия: „ Къде ме търсите ” 1994 г. ИК Хемус, София, „ Бог да бъде там ” 1998 г. ИК Хермес, Пловдив, „ Свръхскоростно ” 2007 г. ИК Фабер, Велико Търново, „ Любов на живота “ 2017 г. ИК Ракурси, Пловдив.

През 2014 г. излиза книгата-албум „Пътят на художниците I“ с есета за деветнадесет български творци, ИК Ракурси, Пловдив. През 2018 г. излиза втората книга – албум „Пътят на художниците 2“ с двадесет и шест есета за български художници, ИК Ракурси, Пловдив. Също така има публикувани есета за художници в списание „Европа“, дванайсет на брой – от 2002 г. до 2009 г.,в алманах „Света гора“ , алманах „Антимовски хан“ и още много художествени критични есета в над тридесет и пет броя албуми и каталози, издадени от галерия „Възраждане“.

За дейността си с галерията е носител на наградата-скулптура „Полет над Пловдив”, връчвана в Ноща на музеите и галериите от КЦМ, Пловдив за най-добра галерия през 2006 г.

През 2010 г., галерия „Възраждане“ бе удостоена със златна значка „Златна книга” и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София.

През 2017 г., по случай своя 22-ри рожден ден, галерията бе удостоена с почетен плакет от областния управител на гр. Пловдив  Здравко Димитров.

 

Подобни статии

Top