Гърция е в тридневен национален траур (СНИМКИ И ВИДЕО)

Правителството отпусна 20 млн. евро, 74 са загиналите и 187 са ранените до момента

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви тридневен траур за десетките жертви на горските пожари в района на Атина.

„Днес Гърция скърби и в памет на тези, които изгубихме, ние обявяваме тридневен траур. Но не трябва да се оставим скръбта да ни съкруши, защото тези часове са часове на борба, единство, кураж и солидарност. Нищо и никой няма да бъде забравен, нищо и никой няма да бъде оставен без помощ и подкрепа от държавата.

Няма думи, които може да опишат това, което чувстваме в тези часове. Страната преживява неописуема трагедия.

Да се опитаме да спасим каквото може да бъде спасено, да се опитаме да победим огъня, да се опитаме да намерим изчезналите хора …“, заяви Ципрас, който изрази „огромен респект“ към усилията на хилядите доброволци, които участват в спасителните операции.

Най-малко 74 души са загинали, а 187 са ранените. Пожарникарите продължават и днес издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина.

Гръцкото правителство обяви снощи серия от незабавни мерки в помощ на пострадалите от опустошителните пожари в областта Атика. Правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос заяви, че на среща, председателствана от премиера Алексис Ципрас, е била направена оценка на ситуацията и на непосредствените стъпки, които ще бъдат предприети.

Министерството на финансите ще преведе 20 милиона евро по специална сметка на министерството на вътрешните работи, които ще бъдат предназначени за спешните нужди на засегнатите от пожарите градове. Ще бъде открита и дарителска сметка за жертвите на пожарите, където ще се събират средства както от държавата, така и от частния сектор. Парите ще бъдат използвани за възстановяване на щетите. Участието на държавата ще бъде решено в близките дни.

Решено бе също патрулни екипи, състоящи се от полицаи, пожарникари и войници, да наблюдават засегнатите от пожарите райони. Дзанакопулос добави, че основните мерки, насочени към семействата на жертвите и компенсиране на щетите, ще бъдат обявени в близките дни.

Снимки: ekathimerini.com

Подобни статии

Top