Гърция иска българин, обвинен в трафик на хора и съпротива срещу полицията

Апелативният съд потвърди допускане за изпълнение Европейска заповед за арест на С. Х.

Апелативният съд в Пловдив потвърди решение на Хасковския окръжен съд, с което е допусната за изпълнение Европейска заповед за арест спрямо български гражданин с инициали С. Х., издадена от Апелативна прокуратура – Тракис, Република Гърция.

С. Х. е издирван по две обвинения, извършени на територията на Гърция на 17 януари 2018 година – трафик на хора и неподчинение на полицейски органи. В Гърция за първото престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до 15 години за всяко преведено през границата лице, а за неподчинение на полицейски органи – „лишаване от свобода“ за 6 месеца.

Апелативният съд е преценил, че правилно Хасковският окръжен съд е приел, че Европейската заповед за арест отговаря на всички изисквания на закона, поради което подлежи на изпълнение. Тъй като в случая заповедта е издадена с цел провеждане на наказателно преследване срещу български гражданин от издаващата държава Република Гърция е поискана и съответно предоставена гаранция, че след като С. Х. бъде изслушан и наказателното производство срещу него приключи, той ще бъде върнат да изтърпи наказание лишаване от свобода в родината, ако бъде признат за виновен и такова му бъде наложено. Апелативните магистрати задържаха под стража в съдебната зала исканото лице С. Х., като тази мярка ще остане в сила до фактическото му предаване на съдебните власти в Гърция.

Решението е окончателно.

Подобни статии

Top