Гърция търси свой за имами в големи размери, в Пловдив го пуснаха под гаранция

Мъжът е издирван с две Европейски заповеди за арест

Апелативен съд в Пловдив измени мярката за неотклонение на гръцкия гражданин с инициали Х. З. от „Задържане под стажа“ в „Парична гаранция“ в размер на 6 000 лева. Той е издирван от Гърция с Европейска заповед за арест за изпълнение на наложено му наказание 2 години и 6 месеца лишаване от свобода и за изпълнение на още две присъди, които са погасени по давност за престъпно издаване на чекове без покритие.

По отношение на Х.З. е издадена и втора европейска заповед – за наказателно преследване за измама в особено големи размери.

Мярката ‘Задържане под стража“ спрямо него е взета от Окръжният за обезпечаване на производството по втората Европейска заповед за арест. Пловдивският апелативен съд отменя това определение, защото по делото няма данни дали не е изтекла абсолютната давност на извършваното в Гърция наказателно преследване за измама. Под внимание са взети трайната трудова и лична обвързаност на Х.З. с България, добрите характеристични данни за личността му, както и влошеното му здраве, които обстоятелства снижават интензитета на опасността от укриване, аргументират се магистратите.

Определението е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с ареста, където се намираше обвиняемият, а в съдебната зала бяха съдебният състав, прокурорът, адвокатите и преводачът.

Подобни статии

Top