Гърция въвежда полицейски час

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представи нови мерки срещу разпространението на новия коронавирус, включително полицейски час

От събота – 24 октомври, той ще се прилага за периода от 00,30 до 05,00 часа през нощта в районите, отбелязани като високорискови, сред които е и столицата Атина и околностите й, където живее около половината от населението на страната. Носенето на маски е задължително на открито, както и в закрити обществени пространства, пише Politico.

Следващите месеци ще бъдат трудни. И тъй като пълно извънредно положение не е моят избор, изискват се други мерки; по-умни, по-целенасочени и евентуално по-ефективни. Сега не е времето за тайни партита, когато този вирус си прави парти за сметка на живота ни, заяви министър-председателят в телевизионно обръщение. В четвъртък в южната ни съседка регистрираха 882 новозаразени от COVID-19 и 15 починали за денонощието. Около две трети от леглата за интензивно лечение са заети, а експертите предупреждават, че в следващите две седмици е възможно болниците да изпълнят капацитета си.

От началото на пандемията властите са съобщили за 28 216 случая, от които 549 завършват с фатален край.

Опозиционните партии обвиниха управляващото правителство на Нова демокрация, че е било прекалено отпуснато по време на отварянето на страната за туристи и след това е загубило ценно време в летния период, за да подготви добре здравната система за втората вълна.

Източник: manager.bg

Подобни статии

Top