Гасенето на пожара над Югово продължава, все още не е изцяло локализиран - DC news

Гасенето на пожара над Югово продължава, все още не е изцяло локализиран

На места огънят е ограничен

Все още не е изцяло локализиран но на места е ограничен пожарът над родопското село Югово. Това съобщиха за DCNEWS от пожарната в Асеновград. Огнеборци, спасители, горски служители и военни все още са на мястото на огнената стихия и се опитват да я потушат.

„Положението е тежко“, коментираха пожарникари. Двата пожара са на площ между 400 и 1000 дка, а на място е изпратен и втори хеликоптер, за да гаси огъня, обхванал борова и смесена гора. Пламъците са слезли в пропасти и дерета, на недостъпни места, посочи зам.-директорът на пловдивската пожарна гл. инсп. Димитър Бришимов.

Огънят се движи от билото в посока към Югово и Нареченски бани, но засега няма опасност за двете села, уточниха от пожарната в Пловдив.

На място са военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и от Сухопътните войски. Тази сутрин от 08.00 ч. 31 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград се включиха в гасенето на пожара на терен. Вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово излетя в 9.17 ч. , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 тона вода. В гасенето се включи и вертолет Ми-8. Според запознати, вертолетите се захранват с вода от язовир „40-те извора“.

Действията на военнослужещите са в координация с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и останалите институции, които участват в гасенето на огъня.

В гасенето участват също пожарникари от Асеновград, Лъки, Чепеларе и Хасково, около 30 служители на горското стопанство и шестима доброволци от Доброволно формирование „Асеневци“ – Асеновград.

Днес в пожарогасенето участват 6 пожарни автомобила от РСПБЗН-Лъки, РСПБЗН-Чепеларе и РДПБЗН-Хасково с 14 пожарникари, около 30 служители на ДГС и 30 служители на МО.

Вероятната причина за пожара не е човешка намеса, а гръмотевичната буря в района през изминалото денонощие, смятат огнеборци.

Снимки: Министерство на отбраната

Подобни статии

Top