Гайдари посрещат гостите за откриването на пещерата „Добростански бисер“

Звукът на родопска каба гайда ще звучи по време на церемонията за официалното откриване на най-новата туристическа атракция в община Асеновград – пещерата „Добростански бисер’.

След близо две десетилетия забрава една от най-атрактивните природни забележителности в района ще бъде отново отворена за посетители. Събитието е насрочено за първи май от 11:00 часа, когато най-любопитните ще могат напълно безплатно да  надникнат в подземния живот на пещерата.

„Добростански бисер“ става част от туристическите атракции на Асеновград

Осигурен е и автобус, с който  туристите, които искат да бъдат едни от първите посетители ще могат да стигнат до мястото. Той тръгва в 9:30 часа от центъра на Асеновград.

Пещерата ще работи до месец октомври в дните петък, събота и неделя във времето от 9-18 часа. Ще се допускат до десет души в група, като мярка за безопасност на посетителите, обясни Ивайло Мирчев, експерт в ОП „Туризъм”.  Те ще могат да влизат на всеки кръгъл час,  придружени от екскурзовод.

Пещера „Добростански бисер” е една от дванайсетте социализирани пещери в България и е петата, отворена за туристи в Родопите. Подземната атракция се намира на около 5 км от село Добростан и до нея може лесно да се стигне, дори  пеша.

Районът на село Добростан е изключително богат на карстови пещери – те са около 200, но „Добростански бисер“ е единствената, пригодена за посещения. Тук могат да се наблюдават и трите карстови форми – сталактити, сталагмити и сталактони.

Особена атракция са пещерните езерца. „Доборостански бисер” е третата пещера в района, в която има прилепна колония. Другите две пещери са „Гаргина дупка” до село Мостово и пещерата с най-голяма колония от прилепи, някои от които долитат чак от Хърватия- „Иванова дупка”

Най-новият туристически обект ще бъде включен и в пешеходен маршрут до панорамните върхове „Попа” и „Червената стена”.

Очаква се пещерата да стане част и от 100-те национални туристически обекта, за което вече са направени постъпки към Българския туристически съюз.

 

Подобни статии

Top