ГДБОП арестува четирима за източване на евросредства в Пловдив, Кьовеши ги разследва

Акцията е по разследване на Европейската прокуратура

Организирана престъпна група за източване на евросредства разследва Европейската прокуратура, съобщиха от централата й в Люксембург. Четирима души са били задържани на 15 февруари, при спецакция на ГДБОП в пловдивския кв. „Смирненски“.

При обиски в домовете и офисите на арестуваните антимафиотите са иззели голямо количество документи, около 11 000 евро, компютърни конфигурации и сървъри, както и мобилни телефони.

Четиримата задържани са заподозрени в предоставяне на невярна информация за получаване на европейски средства от Европейския социален фонд, както и по мярка „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последици от пандемията Covid-19”.

Точният размер на щетите за бюджета на Европейския съюз все още се оценява и не са повдигнати обвинения. На този етап от разследването не могат да бъдат съобщавани повече подробности, уточняват от Европрокуратурата. Оттам допълват, че са поели случая от Специализираната прокуратура в България през декември 2021 г.

Репортер на DCNEWS се свърза с пресцентъра на МВР, откъдето заявиха, че не разполагат с информация за акцията на ГДБОП. От специализираната прокуратура обаче казаха, че такава акция е проведена, но със случая се занимава Европейската прокуратура.

По думите на говорителя на Спецпрокуратурата  Христо Кръстев, през 2015 година е било образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, която е декларирала неверни факти и обстоятелства за получаване на евросредства (чл. 248а от НК). През декември 2021 г. обаче спецпрокурорите са го изпратили по компетентност на Европейската прокуратура, откъдето са поели случая.

Според „Марица“ единият от адресите, които са били претърсени от ГДБОП, е на ул. „Солунска“, където се помещава Консултантски холдинг ЗЕД България. Сградата е собственост на фамилията на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Фирмата предлага консултантски услуги по трудова медицина, европейски проекти и програми, интегрирани системи за управление, застрахователни услуги.

„Не знам нищо за арести. Разбрах, че е имало униформени в офиса на наематели в сградата“, коментира пред „Марица“ Здравко Димитров.

Сред задържаните е бившият директор на дирекция „Здравен контрол“  в РИОКОЗ-Пловдив (сега РЗИ)  д-р Симеон Павлов. През 2009 г. срещу него и ексшефа на РИОКОЗ д-р Александър Корольов имаше проверка на прокуратурата и ДАНС след публикация в медиите. Двамата са проверявани за използване на служебно положение, корупционни  практики и участието им в частни фирми. През декември 2009 г. новата директорка на РИОКОЗ д-р Ваня Танчева-Манчева го е уволнила заради съмнения за конфликт на интереси, пише още „Марица“.

Снимка: ГДБОП

Подобни статии

Top