ГДБОП предупреди: Внимавайте с имейлите от банки!

За мощна СПАМ атака предупреди ГДБОП

потребителите на български мейл провайдъри. Предупрежденитео е публикувано на сайта на МВР.

По данни на вътрешното ведомство от 20 март в страната е активна СПАМ атака, при която, на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри.

Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание. В тях се претендира, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната.

В съобщенията фигурира линк, който приканва получателите да въвеждат оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране /потребителски имена и пароли/ или финансови платежни инструменти /данни от дебитни и кредитни карти/ под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции.

Според потребители, станали жертва на атаката, в повечето случаи имейлите са от банки, с които те нямат финансови взаимоотношения.

ГДБОП апелира  към необходимото внимание при получаването на фалшиви непоискани търговски съобщения. Най важно е да не се предоставят лични и други данни при получаването на подобни СПАМ имейли.

От МВР напомнят, че всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни по описания по-горе начин.

ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните СПАМ съобщения.

Подобни статии

Top