Ген. Мутафчийски категоричен: Детските градини остават затворени поне още една седмица

Разпространението на коронавирусната инфекция в страната ни е клъстерно

Детските градини ще останат затворени поне още една седмица. Това заяви ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

Той посочи, че Националният оперативен щаб продължава мониторинга на ситуацията с детските градини в други страни от ЕС. Например, в Дания не е регистрирано заразяване, но ситуацията в Германия е по-различна както в училищата, така и в детските градини. Там се отчита, че рисковете все пак остават.

„Нашето становище е, че поне още една седмица не трябва да се отварят детските градини“, каза проф. Мутафчийски.

Ще се върви към най-много 12 деца в групите. А за да бъде разрешено на ясла или градина да отвори, те ще трябва да отговорят на редица изисквания – от това как и къде се приготвя храната, как се сервира, какви са възможностите за дезинфекция и как ще става общуването между децата и учителите. Припомняме, че според здравния министър децата трябва да преминават и през PCR тестове при връщане в детското заведение и периодично, докато ходят на градина или ясла.

Той посочи, че няма връзка между броя на проведените тестове и броя на новооткритите случаи с коронавирус. Така проф. Мутафчийски коментира данните за броя на заразените с COVID-19 от последните дни, които варират от 20 до 50.

„Изследванията потвърждават, че у нас има клъстерно разпространение на болестта (в семейства и големи, свързани групи от хора), което е много добре, защото там могат да се съсредоточат всички мерки за ограничаване на болестта. Ако продължим в този дух и ограничаваме клъстерите, това дава големи шансове за нормален начин на живот“, каза той.

„По думите му това е много добре за България, защото там може да се съсредоточат всички противоепидемични мерки за ограничаване на болестта. Ако продължи по този начин, за да могат хората от РЗИ да маркират, ограничават и вземат конкретни мерки за клъстери, това дава по-голям шанс за по-нормален живот и в бъдеще“, подчерта генералът.

Относно КПП-тата, председателят на Оперативния щаб подчерта, че те не са факт от 6 май и няма как да се върнат с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

„Европейската комисия препоръчва реципрочни мерки, които съвпадат с препоръките на премиера Борисов – разговори между съседните държави за въвеждане на еднакви епидемиологични мерки, но това е извън компетенциите на щаба“, обясни Мутафчийски. „Например в Австрия се препоръчва да се влиза в страната с направен PCR тест. Но това не отменя карантината, защото при нас е имало такива случаи. При влизане в страната тестът е отрицателен, но след  десетина дни болестта се проявява. Най-силните мерки срещу тази епидемия са карантинните“ категоричен бе ген. Мутафчийски.

1 2

Подобни статии

Един коментар

  1. Росица написа:

    Много е просто на пръв поглед.Да хубаво е да се отворят ГД и Яслите.Смятате ли,че помощния персонал (ЛЕЛИЧКА) е достатачен за да се справи с ВАШИТЕ ИЗИСКВАНИЯ. Една (леличка) помпщник възпитател работи 8 ч. с една почивка от 30мн. като я отработва.Една учителка е с 6 часов работен ден и 2ч. ,, подготовка “ има право на 15 мн. а почиват по 30 и не отработват. Леличките имат общи помещения,външни общи терени,площатки и това всичко се рабти по график.Всеки има изисквания но дали имат ,,ЛЕЛИЧКИТЕ“физическата възможност никои не го интересува.

Top