Ген. Мутафчийски похвали решенията на БФС

Най-голямото опасение на шефа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса са празниците по Великден

Ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса – генерал Венцислав Мутафчийски, даде специално интервю за Gong.bg минути след решението на БФС първенството да бъде продължено. Професор Мутафчийски обяви най-голямото си опасение.

Ето какво заяви генерал Мутафчийски пред Gong.bg:

„Вижте, ръководителите на футбола правилно са обявили, че играчите ще могат да започнат тренировки, когато това е възможно. Решението им мачовете да стартират три седмици след като се справим със сложната ситуация, е добро. Извънредното положение е именно затова да предпазим хората. Много се говори за икономическите последствия, но животът на хората е на първо място.

Генералният щаб не може да забранява на футболните клубове да тренират, защото това не му влиза в правомощията. Това може да го реши Правителството. Вижте какво се случва в някои държави. Ние взехме мерки и затова смъртността е много по-малка. Не може на момента да установим всички заболели от коронавирус, но виждаме ниската смъртност. Не може да скрием труповете и да ги заметем под масата.

Не мога да кажа кога спортистите ще имат възможност да започнат занимания. Бъдете сигурни и, че на мен ми се иска всичко да приключи колкото се може по-бързо. Обстановката е доста динамична, което не ни позволява за даваме точни прогнози. Ние правим всичко възможно да запазим живота на хората.

Наскоро дори президентът на СЗО обяви, че не бива да отхлабваме рестриктивните мерки, тъй като това може да се окаже пагубно. Той наблегна на това, че подобни действия може да се отразят много по-тежко на икономиката.

Най-голямото ми опасение е Великден. Тогава се очаква да бъде пикът на пандемията, а доста хора се събират на групи. Пекат се агнета и т.н. Това може да се окаже пагубно. Разбирам, че този празник го обичаме. Това е Християнски празник, но трябва да бъдем разумни. Хубаво е, че и вие призовавате хората да спазват правилата и разпоредбите на здравните власти.“

Подобни статии

Top