Ген. Мутафчийски призова клубовете да не рискуват здравето на футболистите

БФС обяви, че не вижда никакви разумни мотиви някой да нарушава забраните във връзка с COVID-19

Шефът на Националния оперативен щаб генерал Мутафчийски се обърна с апел към Локомотив (Пловдив), ЦСКА и другите футболни клубове, призовавайки ги да не поставят под риск здравето на хората.

Лекарят направи това по повод снимките и видеото, което се появиха от групова тренировка на червените, проведена преди два дни на Панчарево. Двама футболисти на пловдивското Локо – Лукас Масоеро и Йосип Томашевич, пък признаха пред медиите в родините си, че тренират на групи на „Лаута“.

„Не ми е известно и затова не мога да взема отношение. Районните здравни инспекции ще реагират, ако има доказателства за нарушения. Те изпълняват тази роля да следят за спазването на забраните. Това не е наша работа. Основното ми послание към ЦСКА и към другите футболни отбори е да не се поставят на риск хората”, каза генерал Мутафчийски пред „България днес“.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев пък изпрати писмо до и. д. президент на БФС Михаил Касабов, с което настоява футболните клубове да спазват стриктно наложените ограничения и противоепидемични мерки, въведени във връзка с усложнената епидемична обстановка и разпространението на короновирус COVID-19.

Министър Кралев прикани БФС да уведоми отново писмено всички свои членове за наложените ограничения и последващите санкции за тяхното нарушаване. На основание чл. 209а, ал. 2 от Закона за здравето юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв. Също така, физическите лица, в случая футболистите, подлежат на имуществена санкция в размер от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лв. на основание чл. 209а, ал. 1 от същия закон.

В писмото се посочва, че при установени нарушения ще бъдат сезирани своевременно компетентните органи в лицето на Министерството на вътрешните работи и съответната Регионална здравна инспекция.

Действията на БФС не закъсняха и от централата изрично напомниха на всички свои членове, че със заповеди № РД-01-124/13.03.2020 г. и № РД-01-139/19.03.2020 на Министъра на здравеопазването категорично се забранява провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни. Провеждането на тренировки от футболни клубове, независимо от възрастта на футболистите, категорично попада под забраната на установените в страната противоепидемиологични мерки. Такива действия не могат да бъдат оправдани с разумни мотиви.

БФС отново призовава осъзнато да се спазват стриктно установените забрани и ограничения, които са гаранция за по-бързото преодоляване на заразата от COVID-19 и завръщане към нормалния начин на живот.

Подобни статии

Top