Ген. Мутафчийски: Трети ден броят на оздравелите са повече от заразените с коронавирус

Ново огнище в Пазарджик, там са починали двама души

39 са положителните проби за COVID-19 от изследвани 1 912 за денонощието. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор д-р Венцислав Мутафчийски. С новите случаи броят на заразените в страната стана 2 331.

Активните области са 9. 14 случаи са констатирани в София, в Пазарджик новите случаи са 10, в Ямбол – 5, във Видин – 3, в Благоевград – 2, Разград – 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч – по 1 случай.

1 484 са активните случаи в страната.

Сред новите случаи има две деца – 4-годишно дете в София и на 17 години в Разград. И двете деца са без клинична картина на болестта.

Двама са новозаразените медици за последните 24 часа. Това са лекар и медицинска сестра в София, уточни ген. Мутафчийски. С тях общият брой на заразените медици е 248, което е 11% от всички заболели.

43-ма са излекуваните през изминалото денонощие, общият им брой стана 727 за страната, което е 31% от всички случаи.

„Трети ден вече  броят на излекуваните е повече от установените заразени лица, дано да бъде трайна тенденция и в бъдеще“, коментира генералът.

Той посочи, че от щаба ще продължат да обявяват за излекувани случаи едва след отрицателен PCR-тест. „България може да си го позволи заради малкия брой на заразени. Препоръчахме това на регионалните здравни инспекции, за да сме сигурни, тъй като този вирус все още не е известен. Все още няма сигурни данни, че ако вирусът все още не е изчистен от тялото на човека, той е излекуван. Напротив, имаме данни, че след излекуване, може да се стигне до рехоспитализиране“, поясни ген. Мутафчийски.

Четирима са починалите през изминалото денонощие, като всички те са мъже.

Общият брой на починалите стана 120 души. Двама от тях – 79-годишни мъже, са починали в Пазарджик.  В Благоевград е починал мъж на 79 г. Четвъртият съобщен смъртен случай е на 45-годишен мъж, починал в Ямбол.

287 са настанените в болници с коронавирусна инфекция, 31 са интензивните случаи.  „Тук също имаме тенденция от три дни случаите на хоспитализация да са под 300 и намаляване на броя на интензивните случаи, което е много положително“, подчерта Мутафчийски.

Досега са направени общо 70 755 PCR теста, кооето е  10 108 на 1 млн. души население. Според началника на НОЩ обаче, се правят стотици тестове, които не са отчетени в системата от лабораториите. По думите на ген. Мутафчийски всички положителни тестове са съобщени добросъвестно от тези лаборатории.

1 2

Подобни статии

Top