Ген. Мутафчийски за задължителните маски: Аз предложих тази мярка!

Новата заповед била резултат на сериозно обсъждане, въпреки противоречията за носене на маски от здравите

„Аз предложих тази мярка!“. Така отговори на журналистически въпрос шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, запитан кой е предложил маските да станат задължителни от днес. Този въпрос бе зададен неколкократно на генерала, който преди това обясни, че е запознат с новата заповед на здравния министър д-р Кирил Ананиев, с която от днес всички трябва да бъдат с маски на открити и закрити обществени места.

„Запознати сме със заповедта на министъра на здравеопазването, тя е в резултат на обсъждане. Знаете, че има противоречие за носене на маски от здрави лица, докато за болни е задължитено. За здравите по-скоро от СЗО не се препоръчват“, коментира преди това ген. Мутафчийски.

„Ние не измисляме никакви неща, които не са вследствие на добри практики. От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия, не само в България. В Австрия и Израел също има остър недостиг на маски, което изправя населението в един труден за решаване казус. Но в тези седмици доста от шивашките предприятия работят усилено  по изработката на маски, така че вече има такива“, добави генералът.

Той даде пример със себе си: „В кварталната ми аптека има маски, вчера си закупих една на цена 3,50 лв. Сравнително достъпни са, макар да са текстилни. Гратисният период е до 0 ч. в събота за покупка на маски. Ще бъде детайлизирано от полицията къде точно  е задължително да се носят маски. Но основната формулировка е на обществени места. Ако питате дали студиото е обществено място, не, студиото не е обществено място, защото там има контролиран достъп. Там където не е контролиран достъпът, е обществено място. Магазини, аптеки, метро, обществен транспорт, посещение в болници, личен лекар, банка, административна приемна и др.“, допълни Мутафчийски. И заключи:

„И разпространението на коронавируса противоречи на всичките ми усещания за живота, но това е!“

Припомняме, че от днес, със заповед на министъра на здравеопазването предпазните маски стават задължителни за открити и закрити обществени места. Глобата при неспазване на заповедта е 5000 лв.

Подобни статии

Top