Ген. Шивиков – невинен по „Афганистанското дело“

Софийският военен съд изцяло оневини на първа инстанция

о.р. бригаден генерал Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, по т.нар. „Афганистанско дело“. Решението най-вероятно ще бъде протестирано от прокуратурата на втора инстанция.

Шивиков беше обвинен за присвояване на имущество за малко над 10 000 лв. през 2010 г., когато беше командир на българския контингент в Афганистан. Според прокуратурата, той е присвоил одеяла, якета, зимни комплекти, спортни екипи и др., предназначени като безвъзмездна помощ за местното население. Вместо това Шивиков наредил част от помощта да бъде върната в България с военен полет, заедно със служебното имущество на армията.

„Твърде много ми костваше това дело през последните две години. Развих диабет, бе прекратена военната ми кариера, която се развиваше много добре“, коментира вече бившият генерал.

„Очаквам положително развитие и по другите повдигнати ми обвинения – за безвъзмездния труд на военнослужещи в мой апартамент и за предоставянето на военния духов оркестър за честванията на Левски и Ботев в Карлово и Калофер„, каза още Димитър Шивиков.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top