Генерал Мутафчийски откри лабораторията на УМБАЛ „Св. Георги“, екипите започват работа

След епидемията от коронавирус лабораторията по вирусология ще продължи да работи

Лабораторията за изследване на коронавирус инфекция към Инфекциозна клиника при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив получи благословията да заработи. Официалното й откриване се случи преди минути, а специален гост на кратката церемония бе председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

„Важно е в днешно време да бъдем единни“, обърна се към присъстващите кметът Здравко Димитров, своеобразен домакин на събитието. Той припомни, че лабораторията е изградена буквално от Нулата за две седмици, реализирана е изцяло от дарения, а най-големият и основен дарител е Георги Гергов.

„Пловдив доказа, че е много единен и по-особен град. Лабораторията е прекрасна. Има малко такива в България. Вие вървите по правилния път. За съжаление тези лаборатории ще са все по-необходими в бъдеще“, заяви на свой ред и генерал Мутафчийски. По думите му в момента чрез болестта цялото човечество получава урок, но България – слава Богу, до този момент се справя добре и има малко жертви. „Но всички те са свидни жертви. Ние не можем да ги мерим като малко или много. България също дава жертви в тази епидемия.“

За финал председателят на НОЩ благодари както на дарителите, така и на екипите на Областния и Общинския кризисни щабове, ангажирани в борбата с коронавируса в Пловдив и областта.

Припомняме, че с изграждането на лабораторията се цели да бъдат обхванати големи групи пациенти от региона.

Според техническите характеристики на апаратурата тя може да извършва 28 теста за три часа; работата в обекта пък ще се извършва на две смени от по 6 часа. Така тя ще може да поеме около 112 проби за 12 часа с възможност – при необходимост, те да се увеличат до 140. Закупени са тест набори от Южна Корея за екстракция на нуклеинови киселини и за откриване на коронавирус с полимеразна верижна реакция. PCR – тестовете са с два генетични маркера, обясняват от УМБАЛ „Св. Георги“.

След края на епидемията лабораторията ще продължи да функционира с възможност за широка гама от вирусологични изследвания. 

Подобни статии

Top