Генералът най-накрая похвали Пловдив, призова: Да не излизат на Главната!

Заради взетите мерки в Пловдив имало добър резултат на този етап

Началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски най-накрая похвали Пловдив, макар и пестеливо.

„Наблюдаваме с по-голямо внимание големите области, където има по-голямо струпване на случаите – Бургас, Варна, Пловдив и София. И ако до миналата случаи тенденцията в Пловдив беше тревожна, сега като че ли има задържане. Това не значи, че трябва да излизат на Главната улица, още отсега предупреждавам! Главният секретар на СЗО предупреди: Ако нямат доверие на нашия щаб, поне на по-сериозни институции. Така че в Пловдив, в резултат на мерките, които се вземат от РЗИ, общините и областната управа, като че ли има добър резултат на този етап“, подчерта Мутафчийски. И добави, че в Бургас нещата са стабилизирани в момента, а във Варна има леко покачване, но в никакъв случая няма сериозен риск.

„Катерим се бавно нагоре по кривата, смятаме, че мерките, които сме взели са отражение на това бавно катерене. Нямаме растеж в смъртността. Дори и при тези случаи, които са сигурно доказани като коронавирус и са починали“, посочи още генералът.

Нямало покачване на общата смъртност

По думите му в България се води статистика за обща смъртност. Тази статистика нямала разлика в сравнение с предишни периоди. „Т.е. ние нямаме статистика за скрити случаи на починали вкъщи. Защото труповете няма как да се скрият. Така че мерките дават добри резултати. Имаме плавно покачване на броя на заразените. В момента сме към покачване на случаите. Резултатите покачват ефективността на тези мерки, които сме взели“, допълни Мутафчийски.

Той отбеляза, че няма толкова притеснения за болните в област Пловдив и в столицата, но призна, че в Северозападна България нещата не стоят така. „В област Пловдив има над 68 болници. Там има много легла и възможности, както в София. Но в северозападна България нещата не стоят по този начин. В Габрово например има една областна болница, ако има повече случаи ще е голям проблем“, призна шефът на Оперативния щаб. А за предстоящите Великденски празници призова:

„Призоваваме българските граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници! Не е време за празници! Не си правете регистрации в хотели, защото там ще се заразите! Не ходете на църковни служби, защото там ще се заразите! Останете вкъщи и със своето семейство! С тези, с които живеете, по някакъв начин отбележете празника“, апелира генералът.

Подобни статии

Top