Генералният консул на Турция обезпокоен след размириците в Асеновград

Срещна се с областния управител на Пловдив Здравко Димитров

Напрежението в Асеновград и последващите масови протести станаха повод за среща между областният управител на Пловдив Здравко Димитров и Генералния консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани.

Г-н Ергани изрази безпокойството на хората от ромския квартал в Асеновград, че един неприятен битов инцидент би могъл да разпали етнически конфликт, ако се използва за политически цели.

„Ние нямаме против национализма, когато не е насочен към други страни или етноси. Обаче има хора, които не разбират колко тънък и крехък е етническият мир и колко е важно да бъде запазен на всяка цена за доброто на държавата“, каза Хюсеин Ергани.

Областният управител категорично заяви, че държавните институции няма да допуснат провокации и разрастване на етническото напрежение.

„Гарантирам, че ще направим всички възможно да запазим етническия мир и няма да допуснем да се създава хаос и напрежение. Гарантирам, че ще подходим мъдро и държавнически“, заяви Здравко Димитров.

Генералният консул на Република Турция благодари на областния управител за бързата реакция и за взетите мерки и заяви, че Пловдив винаги е бил град за пример за етническа толерантност и се надява, че всички заедно ще положат максимални усилия за запазването на добрите отношения между всички етноси, живеещи в региона.

Подобни статии

Top