Геолози: Спешно да се укрепи свлачището до Асеновата крепост

„Геозащита” даде становище за новото свлачище до Асеновата крепост

Геолози препоръчват спешно укрепване на свлачището до Асеновата крепост. В свое становище до община Асеновград специалистите от „Геозащита” ЕООД посочват, че е необходимо да се извършат силови укрепителни и повърхностно отводнителни мероприятия.

Свлачище отхапа 20 метра от пътя за Асенова крепост

В становището си геолозите правят и други две препоръки – да се постави аварийна сигнализация и да се извърши отводняване. Тези дейности обаче вече са извършени, посочват от общината. Що се отнася до укрепителните дейности, администрацията е уведомила областния управител на Пловдив и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

До края на септември общината ще подготви идейно проектно предложение, в което ще посочи колко пари са нужни за необходимите спешни силови укрепителни мероприятия. След това ще се кандидатства за отпускане на сумата пред Междуведомствената комисия.

Становището на геолозите дава също подробна информация за състоянието на свлачището, активирало се преди месец. на пътя Асеновград – Лясково. Според експертите свлачището е засегнало част от пътното платно и движение в двете платна е невъзможно. Наблюдават се също пукнатини по цялата дължина на платното преди пропадналия участък и след него почти до самия национален паметник на културата „Асенова крепост”. Размерите на сипея са с дължина 30 м и приблизителна височина 12 м. Засегнатата площ е около 360 кв.м.

В момента по пътя е забранено да се движат камиони с тегло над 3,5 тона, за да не се натоварва излишно пътното платно, но в същото време да има достъп до туристическия обект и до населените места с. Лясково, с. Яврово и с. Добралък. Пътят е обезопасен и сигнализиран.

Свлачището по пътя за Асенова крепост се увеличава

Подобни статии

Top