Георги Гьоков: В рамките на този парламент ще бъде доста сложно да се състави друго правителство (ВИДЕО) - DC news

Георги Гьоков: В рамките на този парламент ще бъде доста сложно да се състави друго правителство (ВИДЕО)

Социалният министър добави, че дори вотът на недоверие да бъде гласуван, ще може да се приемат промените в бюджета

„В рамките на този парламент ще бъде доста сложно да се състави друго правителство”. Това заяви в Пловдив министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова и министъра на земеделието Иван Иванов, той присъства на откриването на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика в Пловдивския международен панаир.

Гьоков добави, че дори вотът на недоверие да бъде гласуван, правителството в оставка ще продължи да управлява и ще е възможно промените в бюджета да бъдат приети.

Гьоков опроверга мненията на експерти, че пенсиите могат да се увеличат и без актуализацията на финансовата рамка на държавата.

„Без актуализация на бюджета ще се случи само и единствено това, което е записано в приетия бюджет от 1 април – отпадане на 60-те лева за COVID добавка и осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално подпомагане с 6,1 на сто. Ако бъде прието предложението на МТСП, от 1 юли в пенсиите ще влязат тези 60 лена плюс корекционните добавки. Преди това ще бъдат увеличени пенсиите с 10 процента“, посочи социалният министър.

Той допълни, че от 1 октомври е предвидено да има друго въздействие върху пенсионната система, с модифицирано преизчисляване на пенсиите, което ще доведе до ново увеличение на парите на 770 000 пенсионери. Гьоков посочи, че увеличението от 1 юли е свързано с преодоляване на голяма степен на инфлацията, а второто няма за цел увеличаване на всички пенсии, а има за цел осъвременяване на отпуснатите по-назад пенсии с по-новите. „Но без приемане на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Държавния  бюджет, където се  гарантират трансферите от Държавния бюджет към ДОО, няма как да бъдат увеличени пенсиите„, добави министърът.

На въпрос какво очаква утре при гласуването на вот на недоверие на кабинета, Георги Гьоков каза, че „ако утре се разразят политически дебати, а не експертни – не очаквам нищо добро, защото се стига до популизъм и политически решения, които едва ли са от полза на социалната система“. Той каза обаче, че надява все пак разумът да надделее и да бъде прието предложението за ДОО и за Държавния бюджет, така че хората да могат да получат глътка въздух.

„И при предсрочни избори картината ще остане същата. Дори политическото представителство в парламента ще бъде по-цветно и по-широко, защото прогнозите на социолозите са, че ще влязат 8 партии. Казано на друг език – пазарлъкът ще е по-голям и ще стане още по-сложно. Не очаквам при нови избори да се внесе спокойствие“, коментира Георги Гьоков. Според него на този етап България може да бъде управлявана само от коалиция и ако коалицията не е спокойна, ще има още такива сътресения.

Подобни статии

Top