Георги Христов от Щатите за футбола, музиката, бизнеса и коронавируса

Бившият играч на Марица, Ботев, Левски и легенда на Тампа Бей Роудис с разкрития за края на футболната си кариера и за пандемията в САЩ

Българският нападател Георги Христов се отказа от професионалния футбол преди около година и то в момент, в който бе на върха. Бившият играч на Ботев (Пловдив) и Левски постави куп рекорди за отбора на Тампа Бей Роудис, но изненадващо закачи футболните обувки на 34 години. Тогава Христов не обясни конкретните причини за своето решение. Сега, година по-късно той разказа за dsport какво го е подтикнало да вземе подобно решение. Също така голаджията разкри какво липсва на американските футболисти, за да вадят големи играчи.

За коронавируса!

„Ситуацията тук не е по-различна от България в момента. Нещата са на същото дередже. Следя какво се случва в България. Ситуацията е почти същата. Да, в петък си правих тест, чакам резултатите. 1-2 дни не се чувствах добре. Тук се тества масово. Минаваш с колата, спираш и продължаваш. Познавам хора, които са го имали и не са проявили никакви симптоми. Като всяка държава в САЩ има хора, които се панират, има такива, на които не им пука, а има и разумни. Според мен не се справят много добре, най-вече във Флорида. Те постоянно повтаряха, че са взели мерки, но само за 5 дни от 5 000 болните станаха 40 000.

В Тампа Бей са най-хубавите плажове. Отне им 1 седмица да ги затворят, по плажовете имаше хиляди хора. Буквално затвориха всичко в събота и неделя. Парите винаги са на първо място тук“, разказва Христов и продължава: „Дори тук не е перфектно. Знам, че хората в България се оплакват. Никоя държава не се справи със ситуацията. Хората са отговорни. Правителството закъсня за отделни щати. Калифорния затвориха целия щат, там може би по-бързо ще се справят. Вчера официално затвориха парковете. Бизнесът страда много. Малките бизнеси са много зле. Ще е потоп. Държавата е богата, помага, в момента пращат пари на хора, които са много бедни. Ще се отпускат лесни заеми за бизнесите, но трябва да се връщат. Като цяло не е добре работата. Всеки ще се оправи. България също ще се оправи, но ще мине през труден период, както тук, така и там“, казва бившият футболист за ситуацията с Covid-19.

Изненадващото отказване от професионалния футбол

„Да, знам, че беше изненадващо за много хора. Беше добър момент, защото исках да спра когато се чувствам добре и се представям добре. Това беше първосигнална реакция. Това беше момента. Започнах организирам една футзал детска лига. Тя бе първата в Тампа Бей. Беше изключително успешна още първата година. Лятото е ужасно топло във Флорида и мачове на закрито в момент, в който децата са в почивка бе добра идея. Футзала като цяло е считана за една от новите програми, която е считана за една от най-полезните за младите футболисти. В Германия дори влиза задължително във футболния график на младите футболисти. Малко пространство, много е бърза играта, трябва да се вземат решения. Имаше голям отзвук. Премина много добре. Тази година се очакваше да е още по-успешна, но нещата са несигурни“, каза Христов.

Още бизнесначинания

„Освен това с един мой много добър приятел Милен Гаганелов, който е син на Борис Гаганелов, започнахме друг бизнес, който е за пътуване към Европа с добри футболисти. Имахме две организирани пътувания за Лондон и Барселона това лято. Едното пропадна, другото сигурно също ще пропадне. Ние събираме дрийм тим и отиваме да играем с отбори и академии от Барса и Лондон. Това е начин за американските футболисти да усетят какво означава европейския футбол и култура като цяло, за да им се отворят очите. В САЩ има много пари и условия за развитие културата не е на ниво и това им куца. Има много талантливи футболисти тук, но ги няма тези 5 или 10%, които да доближи до нивото на европейските футболисти. Говоря за годините между 11 и 17“.

За таланта на американците във футбола и неговото пропиляване

„Впечатлен съм от таланта и работоспособността на младите играчи. Има нещо, което се пречупва при тях между 16 и 18 години. Трябва да изберат дали да отидат в колеж или да играят професионално. Тук се сблъскват с проблема, че професионалните отбори нямат навика да подписват с толкова млади играчи. Те са млади за американските стандарти. Тук се счита за по-сигурно да отидеш в колеж, да вземеш дипломата и да си осигуриш живота. Футболистите са пред дилема – чудят се дали да отидат в колеж и да избягат от професионалния футбол или да изберат другия път, но да не вземат дипломата. Нож с две остриета. Имаме пример – Пулишич от Челси. Той рискува и печели. Това, за мен, е една от причините, заради която куца и националния отбор на САЩ и като цяло футбола им. Това са грешки на начина, по който е изграден футбола. Всичко друго е перфектно, но има много талант, но не развива потенциалът“, разкрива Христов.

За музиката

„Много ми се искаше да се занимавам с музика. Мислех, че футзал лигата ще ми отнема малко време, но грешах. Искам да го направя като хората и това отнема много време. Организацията за това е голяма. Имаше отзвук в цяла Флорида. Организация, която изисква контакти. Тук в Америка големите пари, големи, големи, големи пари са в ДЮШ, а не в професионалните клубове. Това го знаят малко хора, които живеят извън САЩ. Например Тампа Бей Юнайтед, които са една от големите школи правят оборот от над 6 млн. долара на година. Всичко е пари. Имат невероятни условия за децата. 2-3 кампа по 10-15 терена. Това беше огромна организация.

Нямах никакво време за музика. Сериозен продуцент ми канеше в студиото. Дори с Денис Ризов ходихме в студиото. Започнахме и футболните трипове в Европа и работата ми отнемаше много часове и не ми оставаше време дори да хвана китарата.“, казва Христов.

Липсва ли му професионалния футбол?

„Липсват ми някои неща от профи футбола. Ако решиш да спреш на 34 години, когато си в супер форма е странно. Последните години взех да обръщам внимание на много неща. Според мен това означава, че може би е имало нещо в мен да ме е накарало да не го искам. Мисля, че трябва да живееш изцяло с това. Ако усетиш, че вече не е така трябва да се замислиш. Не говоря, че щях да се излагам или нещо подобно. Исках да съм номер 1 в този клуб и тази дивизия. Другото за мен щеше да е неприемливо. Не исках да играя 2-3 години на средняшко ниво и да казвам „Младите нищо не могат и аз съм много добър“. Това е можело да не се случи. Можело е 2019 да играя много силно отново. Освен това ми хрумна идеята за тази футзал лига и реших да я сграбча и да бъда първи“, казва голаджията.

Българското първенство

„Не следя българското първенство. Следя класирането. Не съм гледал от много време. Близък с Живко Миланов, с Веско Минев и ги следя тях“, завърши Христов.

Подобни статии

Top