Георги Мараджиев: Обвиняват ни в неправомерно разходване на средства?! Това е лъжа!

По думите на Мараджиев заглавията в медиите били помпозни и пренадути от страна на Икономическа полиция Пловдив

„Войната не спира! Изчегъртването продължава!“, каза още Мараджиев.

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев излезе с позиция в официалната си политическа страница във Фейсбук, след като от пловдивската полицейска дирекция съобщиха, че „Икономическа полиция“ е открила нередности при разходването на средства за подпомагане дейността на Териториална полиция и Детска педагогическа стая към РУ-Стамболийски, отпускани целево от държавния бюджет на Община Стамболийски по функция „Отбрана и сигурност”.

Икономическа полиция установи нарушения в община Стамболийски

Ето какво написа той в социалната мрежа:

„Във връзка с помпозните и пренадути заглавия в медиите от страна на Икономическа полиция Пловдив, че Стамболийски е втората община, в която имало безстопанственост, искам да кажа, че това е пълна лъжа. Обвиняват ни в неправомерно разходване на средства?! Категоричен съм, че това е лъжа, защото откакто съм кмет, няма нито стотинка, похарчена от Общината по неправомерен начин. Средствата, за които сме обвинявани, че са разходвани неправомерно са целеви от държавния бюджет по функция „Отбрана и сигурност”. Тук ще кажа, за да стане ясно на всички: става дума за подпомагане дейността на полицията и Детска педагогическа стая в периода от 2016 до 2022 година . По бюджета на Общината за тази цел и за този период са отпуснати 28 000 лева.

Твърди се в медийните изяви на Икономическа полиция, че 14 000 лева от тези пари са в сметките на Общината, а останалите средства са „усвоени за покриване на разходи от друго естество“. Това не е вярно – изразходвани са за помещението за Детска педагогическа стая, което е извън сградата на полицията.

С тези пари са осигурявани ремонт, обзавеждане, СОТ и цялостна издръжка на Детска педагогическа стая. В Икономическа полиция бяха привикани и разпитвани над 5 човека общински служители по сигнал, подаден преди време от председателя на ОбС Стоян Богданов за неправомерно изразходване на гориво от РУ Стамболийски, но нито един служител не е разпитван по днешния казус. Нещо повече, веднага са подали информация на медиите, за да изглежда едва ли не, че случаят е приключил със заключение, че Общината има никаква вина.

Истината е друга – лично на началника на Икономическа полиция в Пловдив комисар Славчо Алексиев съм изпратил справка с дата 28.03.22 година – тази справка е списък с общо 92 броя фактури, които показват за какво са изразходвани средствата. 92 броя фактури на обща стойност 13 920 лева. Излизат ли сметките?! Излизат. Фактурите са за заплащане на СОТ, за консумативи като например тонер касети, за други офис материали, за ток на помещението. На различна стойност са – има за 7-8 лева, има и за 37 лева, напълно нормални цени.

Извършен беше и ремонт на Детска педагогическа стая и за това също имаме документи. Пак казвам това са фактури за периода от 2016 до 2022 година, като всяка фактура е с дата, посочена е фирмата, какво е платено и на каква стойност. Това са документи, с които ние разполагаме.

С документи не разполагаха единствено в РУ Стамболийски, когато им бе поискана отчетност за горивото, с което е зареждан служебният им автомобил, дарен от Общината. Автомобилът е без пътна книжка, без пътни листове, без нито един оправдателен документ. Зареждан е с гориво от една единствена бензиностанция – в Ново село.

Съответно подадохме сигнал да се направи проверка как полицията е отчитала горивото. Подадохме сигнал и срещу незаконни действия на Икономическа полиция по време на изборите миналата година, когато влизаха в домовете на хората – включително и в моя дом, когато заплашваха и притискаха хора. И последва ответен удар – Икономическа полиция никога няма да прости, че бяха дадени на прокуратурата и пусна тази невярна информация по медиите.

Целта е да ме очернят. Как? Ако имаше нещо нередно в дейността на общината, досега Сметната палата, откъдето сме проверявани всяка година, щеше да установи това. Всички доклади от Сметната палата са заверени без забележки! Но, заради този мой сигнал до прокуратурата срещу полицията, ще бъда преследван, докато не ме очернят като кмет и областен координатор на ГЕРБ.

Войната не спира! Изчегъртването продължава! В момента съм на открита приемна с граждани на площада пред паметника на Васил Левски. Няма как да ме очернят пред хората, защото те са моята статистика!“

Подобни статии

Top