Георги Мараджиев за оставката: Моят морал го изисква!

Кметът на Стамболийски защити законността на всички свои сделки

Ние в ГЕРБ имаме едно правило, което спазваме. Когато има някакъв проблем, практика е да се понесе отговорността, която се полага за момента. Като областен координатор аз съм си поел отговорността и съм подал оставката си пред Изпълнителната комисия. Това е политическо решение, което трябваше да взема – не под диктовка, изискваше го моят морал. Дали има проблеми в сделката, или не – органите ще решат и за това време не искам да заемам политическа длъжност.

Това заяви подалият днес оставка областен лидер на партия ГЕРБ и кмет на град Стамболийски Георги Мараджиев, който свика специална пресконференция по темата, предаде репортер на DCnews.bg.

На първо място Мараджиев подчерта, че (цитирам) „някои хора“ очевидно са забравили, че се занимава с бизнес много, много преди да стане кмет. Първата си фирма създава през 1990 година с кредит от 100 000 лева и немалка лихва. „Оттогава досега единствено съм развивал бизнеса в семейството с моята съпруга, която е била плътно до мен през всички тези години„, изтъкна той.  Георги Мараджиев не се поколеба да изнесе информация от свои данъчни декларации назад във времето отпреди кметуването му. От тях например става видно, че през 2015-та година притежава три апартамента в Несебър и Слънчев бряг, плюс офиси, складова база и производствени помещения. Четвърти апартамент – отново в Слънчев бряг, той закупува миналата година. По думите му всички жилища са с площ от 5о до 60 квадрата и средна цена около 30 000 евро.

Обвинението за продажбата на нива за 2 000 000 лева пък Мараджиев обори с думите:

Никога не съм продавал нива. Това е УПИ, парцел с цялата инфраструктура. Това е фабриката на моя живот. Аз съм продал производствена база и когато продаваш една база с осветление, ландшаф и прочие, то не може да кажеш, че продаваш нива. Няма нива, има УПИ, има фабрика, която е продадена 2016-та и това е споменато в декларацията.“ По думите му продажбата става след като поема кметски стол.

Аз решавам на кого да продавам този имот и съм го продал на сина ми. Това е животът ми, естествено, че ще я (фабриката) продам на сина ми. Имам право да продавам. Като кмет нямам ли право да си купя жилище? Аз изкарвам документи, че не като кмет, а като физическо лице мога да си купя не 5, а 10 апартамента с доказани пари. Нямам ли това право? Какво лошо има в това кметът да е богат? Лошото е, когато стане богат докато е кмет. Това са 30 години работа в семейството. И накрая да излезе някой и да създава напрежение, смешно е.

Мараджиев бе категоричен, че въс всяко едно отношение като кмет се е стремял да бъде прозрачен и не се срамува от това, което е съградил и има.

Подобни статии

Top