Георги Попов – Тумби: Мачовете с Левски бяха празник

Легендата на Ботев си спомня как съперничеството в дербито е било само на терена

Легендарният футболист на Ботев (Пловдив) Георги Попов – Тумби сподели спомените си от двубоите на „жълто-черните“ срещу Левски в навечерието на двубоя между двата отбора от 28-ия кръг в Първа лига. Бързоногото крило на Ботев и националния отбор заяви, че „сините“ са любим съперник на „канарчетата“ и освен доста успешни за пловдивчани срещите между двата отбора винаги са били и изключително атрактивни за зрителите.

„Вървеше ни в мачовете срещу Левски. Разбира се, те също са ни побеждавали не един и два пъти, но като цяло обичахме да играем срещу тях и много често нещата на терена ни се получаваха. Имахме сходни стилове на игра и срещите помежду ни бяха много атрактивни. Стадионите винаги се пълнеха, а хората си тръгваха доволни от това, което им предлагахме“, спомня си Тумби, който е сред поканените за юбилейни мач между ветерани на Ботев и Левски по повод 75-годишнината от рождението на Георги Аспарухов.

„Тогава футболът беше празник. Съперничеството беше само на терена, където и тогава, както и сега прихвърчаха искри, но всичко свършваше с последния съдийски сигнал. В днешно време омразата като че ли често взима връх, а не бива да бъде така. Много хора вече се страхуват да водят децата си на стадиона, защото се притесняват да не им се случи нещо. Това трябва да се промени. Ботев – Левски е просто един голям мач, който трябва да доставя удоволствие на хората.“

Тумби си спомни с умиление и времето, в което Гунди носи „жълто-черната“ фланелка.

„Той пристигна в „Ботев“ няколко месеца, след като аз бях дошъл от „Марица“ на 17-годишна възраст. Гунди бе с година по-голям от мен. Страхотен футболист и човек, невероятен талант. Всичко за него е казано отдавна. Беше удоволствие да се играе с него, играта на всички ни бе по-лесна, когато знаехме, че той е на върха на атаката.

Взехме Купата на България с него в състава. Мисля, че в Пловдив Гунди разкри таланта си, защото преди това имаше твърде малко мачове за Левски, защото бе твърде млад. Аспарухов заобича и града и Ботев, тук се ожени и бе готов да остане при нас, но времената бяха такива, че нямаше как това да се случи“, сподели шампионът с „жълто-черните“ от 1967 година.

Снимка: botevplovdiv.bg

Подобни статии

Top