Георги Стаменов: Горд съм с Бунарджика, ще възстановим и Сахат тепе

Георги

Георги Стаменов е кмет на пловдивския район „Централен“ за втори мандат. Хората, живеещи в центъра на Пловдив му гласуваха доверие и го избраха за втори път.

40-годишният Стаменов е женен, с две деца. Завършил ОУ „Петър Берон“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив, впоследствие той следва „Финанси“ и  „Счетоводство и контрол“ в УНСС, които завършва с магистърска степен. 

– Г-н Стаменов, с кое се гордеете най-много през изминалия мандат?

– С Бунарджика – възстановяването на една от легендите на нашия град. Последните ремонтни дейности там сам правени преди повече от 70 години. Имахме възможността, благодарение на кмета и подкрепата на ОбС, която ни беше осигурена, източната част на парк Бунарджика, от мемориалния комплекс на върха до бул. „Руски“, да подменим и да изградим чисто ново осветление, видеонаблюдение, цялостна система подземна комуникация, която включва цялостна система подземна от тръби с шахти, което дава възможност в бъдеще ако се наложи прекарването на определен вид комуникация да не се копае. От шахта до шахта спокойно мога да бъдат изтегляни кабелите в трасето, които сме изградили. Цялостно пренареждане на всички настилки и като сме се стремили максимално да се доближаваме до автентичността на тази зона, възстановяване на самите акведукти, възстановяване на шадравана, възстановяване на парковата зона и зоната за игра под акведуктите с нови батути, с нови детски съоръжения, възстановяване на така наречените камини пързалки, които са на емблема за нашия град и изключително съм радостен, че много голяма част от възрастните хора които посещават Бунарджика, с радост споделяха спомени от своите детски години, как са се пързаляли по тези пързалки, затова ги запазихме максимално автентични, а и смятам, че този обект наистина е високо оценен от всички. Остана ни още доста работа – цялата електроинсталация плюс видеонаблюдение между паметника Левски и Малък Бунарджик, както и северозападната част на хълма, там, където за автомобилния достъп също трябва да бъде отремонтиран цялостно пътя, за което са необходими средства в рамките на около милион още, за да знаеме че целият хълм Бунарджика е основно ремонтиран и следващите 80 или 100 години а той единствено ще се експлоатира.

Изключително радостен бях, че съвместно с организацията „Бизнеса за Пловдив“ успяхме да направим един проект, който е за възстановяване на Аязмото, т.нар. Нимфеум на Бунарджика. Това е било аязмото на Бунарджика, за което легендата казва, че който пие вода веднъж, никога не напуска нашия град. През пролетните месеци на 2020 година, заедно с тях ще стартира реставрацията на тази забележителност и наистина ще може да възстановим един паметник на културата, който ще остане за нашите деца. Това е един от обектите, за които наистина бих казал, че съм много горд, беше една мечта за мен да стартираме възстановяването на парк Бунарджика хъловата източна част и с днешна дата е факт.

– Готово ли е видеонаблюдението, което трябваше да се направи?

– Видеонаблюдението, да кажем 60% от общия проект е изградено и функционира. На цялата част от акведуктите горе до мемориалния комплекс, алеите са под видеонаблюдение, има над 35 камери, които работят. Сигналът, който се получава се записва на на сървър и ще има възможност той да бъде постоянно наблюдаван от Общинска охрана, с цел по-голяма безопасност.

– Сумата от 1 млн. лв. за допълнителните дейности откъде ще дойде и има ли въобще предвидени такива пари в бюджета за тази година?

– На този етап в бюджета на Пловдив няма предвидени такива средства, тъй като знаете, че тази година бюджетът е по-напрегнат поради множеството проекти, които трябва да бъдат стартирани. Надявам се, че през следващата година ще може да се отделят тези средства, а и ако се съберат повече средства в бюджета на база плащане на данъци от всички ни, да могат да бъдат отделени, за да се стартират дейности по възстановяване на хълма.

Като следващата задача, която сме си поставили аз и екипът ми, е възстановяването на Сахат тепе. Това е хълмът, който е в самото сърце на нашия град, с изключителна гледка към абсолютно всички исторически забележителности – Небет тепе, Римски стадион, Трихълмието. Това е място, което е буквално на две минути от Главната на Пловдив и смятам, че трябва да го възстановим, за да може да дадем възможност на всички посетители, а и на гражданите, да имат още едно местенце за отдих и почивка. Защото какво би бил Пловдив без своите хълмове?

1 2 3

Подобни статии

Top