Георги Титюков: Общината ще продължи да бъде опора на спортните клубове в тежките времена - DC news

Георги Титюков: Общината ще продължи да бъде опора на спортните клубове в тежките времена

Георги Титюков е зам.-кмет  на Пловдив по спорт и младежки дейности. 45-годишният Титюков е роден в Пловдив. Завършил е Строителния техникум в града под тепетата, а след това  ПУ “Паисий Хилендарски“ със специалност „Корпоративни финанси“. Той е женен, има три деца – момче и две близначки. Титюков е четвърти мандат зам.-кмет в Община Пловдив. Поема спорта и младежките дейности още по времето на кмета Славчо Атанасов, по-късно продължава в същия ресор в двата мандата на кмета Иван Тотев, като през втория мандат в ресора му влизат и социалните дейности. През този период за около година е и кмет на район „Централен“, където по-рано е бил зам.-кмет.  

– Г-н Титюков, как премина 2020 г. във Вашия ресор, до каква степен пандемията COVID-19 се отрази на пловдивския спорт и състезанията, които се провеждат под тепетата?

– 2020 г. не беше лека за спорта не само в Пловдив и България, но и по целия свят. Не беше лека най-вече заради тежките ограничения – имаше периоди, в които залите бяха затворени и за деца, и за спорт за високо спортно майсторство. Но може би най-неприятното беше, че нямаше състезания и то международни спортни състезания – международни турнири, европейски, световни, а олимпиадата беше отменена за тази година. Това беше най-неприятното.

– Успешна ли беше подготовката на пловдивските спортисти в тази пандемична ситуация, която продължава и в момента? Как ще процедирате през тази година?

– Колко е била успешна, ще покаже тази година, дано да има международни спортни състезания! Община Пловдив прави всичко възможно да подпомага и детските спортни школи, и спорта за високо спортно майсторство. За мен беше успешна и затова община Пловдив взе решение, като отчете факта, че през 2020 година нямаше международни състезания, а финансирането на спортните клубове е по една точкова система, която е на база на постигнатите резултати през предходната година. Но когато в предходната година няма международен спортен календар, няма как клубовете да завоюват точки. Затова тази година ние ще признаваме завоюваните точки през 2019 г., внесли сме такова предложение и в Общинския съвет. Ако пък случайно се появи някой новорегистриран клуб или пък такъв, който е натрупал повече точки през 2020, ще му признаем тях.

– Тази година имаше проблем с тренировките на Станилия Стаменова. Защо се стигна до този проблем и как повлия това на подготовката на спортистката?

– Трудно ми е да коментирам този казус – това са вътрешни неща между нея, спортният клуб, в който е картотекирана и съответната федерация, в случая Българска федерация по кану-каяк. Там в момента президент е най-титулувания български кануист Николай Бухалов, той преди това беше президент и на клуба „Тракия“ по кану-каяк, чийто президент в момента е друг наш изявен спортист – Петър Мерков. Трябва да има договор между състезателката, клуба и федерацията, а в този договор трябва да се подпише и треньор, който ще я тренира. Доколкото знам, никой не е искал да бъде треньор на Станилия Стаменова. Не съм съвсем запознат, ние съдействаме с каквото можем. Миналата година на клуба по кану-каяк сме отпуснали 35 000 лв. за купуване на лодки. Доколкото съм разговарял с г-н Бухалов, не е никакъв проблем Станилия да се прехвърли в клуба в Русе. Ако документално всичко е изрядно, ще й дадат да тренира на Гребния канал, но няма как да вземе лодка, която се води на клуба в „Тракия“, без да се подпишат някакви протоколи. Да, те казват, че Станилия разполага с 4 лодки. Но тя си е харесала лодка, която е собственост на клуб „Тракия“. Казват, че и нея ще й дадат, но трябва да се оформи документално. За да не се стигне дотам например, да отидем на проверка и да се окаже, че някоя от лодките липсва.

– Зала „Колодрума“ не бе много натоварена миналата година. През ноември миналата се проведе Европейско първенство по колоездене на писта, а през пролетта залата за кратко стана военно-полева болница. Какво предстои през тази година?

– Надяваме се, че там ще има Европейско първенство по волейбол за жени, което е планирано. Но за всичко, което говорим, има една условност: ако епидемиологичната обстановка позволява. По принцип за тази година през този месец – февруари, ще има личен и отборен европейски шампионат по колоездене на писта за юноши – младша и старша възраст. Шампионатът ще бъде от 12 до 14 февруари. Това е и първото събитие. Аз говоря по-скоро за големи Европейски и световни спортни първенства. Отделно от това, не всички ще са в „Колодрума“, но Европейското първенство по фехтовка – от 15 до 20 юни, Световното първенство по гребане за юноши и девойки – от 11 до 15 август, а също и от 17 до 25 октомври на Гребния канал – Световно първенство по риболов на нациите. А иначе зала „Колодрума“ е една от перлите на Пловдив.

– Много отбори ще играят срещите си в зала „Сила“, вместо в „Колодрума“. Какво смятате, че трябва да се направи от мениджърския екип на многофункционалната зала, за да се промени това?

– Аз смятам, че мениджърският екип на зала „Колодрума“ прави достатъчно. Истината е, че частните зали са по-гъвкави, те не спазват тарифи, гласувани от Общинския съвет. Виждате какви са и времената в момента и екипът се справя добре.

– През 2020 г. 132 спортни клуба от 48 вида спорт в Пловдив са подпомогнати финансово с общо 1 490 000 средства от общинския бюджет, а 191 000 лева са предоставени на клубовете за материално техничесно оборудване. Какъв бюджет се предвижда за тази година, за да се развива пловдивския спорт?

– Миналата година гласуваният бюджет за спорт в Пловдив беше в началото 1 690 000 лв., но после 200 000 лв. бяха пренасочени заради пандемията към мерките за борба с коронавируса. Реално 1 400 000 лв. ще бъдат според отчета за 2020 г., а гази година се очаква да подкрепим пловдивските клубове със същата сума.

Миналата година този бюджет по-късно се увеличи и стана 300 000 лв. за материално-техническото оборудване на клубовете, в това число най-едрите неща – по 35 000 лв. са лодки за кану-каяка и академичното гребане, а също и на клуб „Хеброс“, на клуб „Черпоков“ – 35 000 лв., 15 000 лв. на кану-каяк „Чипилски“. Също купихме един килим за художествената гимнастика за 12 000 лв., 15 000 лв. дадохме за колоезденето. Естествено много клубове сме подпомогнали със суми от 1000 до 5000 лв. в зависимост от спецификата на спорта, но там също сме справедливи – ако една година дадем на едните нещо, на другата година даваме на другите и гледаме да редуваме клубовете според нуждите. През годините сме купували скочище за овчарски и висок скок. Ако ние не ги закупим, тези спортове ще загинат в Пловдив, тъй като децата няма да има на какво да практикуват.

– Миналата година много средства от спорта бяха пренасочени другаде заради коронавируса. Тази година ще продължи ли тази практика?

– По-малко вероятно е, тъй като най-вероятно бюджетът и дирекция „Здравеопазване“ са предвидили необходимите буфери. Но да не забравяме, че това, което се приема в началото на годината като бюджет от Общинския съвет, все пак е бюджет на хартия – зависи от събираемостта.

– Докъде стигнаха нещата с Втория гребен канал?

– Вторият гребен канал е на етап изкупуване на частен имот на площ под 12 дка, но собствениците  – един английски инвестиционен фонд, искат 1 300 000 лв. Може би цената не е висока, но виждате, в бюджета има малко над 4 000 000 лв. за отчуждаване, а има много важни обекти – пробивът на Централна гара, мостът над река Марица и др. Не знам дали ще стигнат парите и за този обект да бъде изкупен частният имот, за да можем да си одобрим проектите и да бъде издадено разрешение за строеж. Само припомняме, че общината, след 5-6 години дела, спечели на етап Върховен съд.

1 2

Подобни статии

Top