Георги Веснаков идва от Кувейт с първа изложба в Пловдив

Изложбата ще остане в Балабановата къща до края на януари 2020 година

Тази вечер от 18 ч. в Балабановата къща се открива изложбата „Празник в Светата градина“ на поета-художник Георги Веснаков, който идва специално от Кувейт за първата си експозиция в Пловдив. Тя се организира от Общински институт Старинен Пловдив в рамките на Коледните и новогодишни празници и ще може да се види до края на януари 2020 г.

34-те живописни платна вибрират между Прованса на Южна Франция, Южна Италия и Гърция, и фигурални композиции върху лица – човешки страсти.

Специален акцент е желанието на твореца да срещне двете Европейски столици – Пловдив и Матера, създавайки пейзаж от уникалната скална столица на културата в Южна Италия.

Поетът Георги Веснаков като художник ще бъде представен от Антон Баев.

Георги Веснаков живее и работи в Кувейт.

По професия е филолог и журналист. Дълбоко свързан с Пловдив, където е завършил университетското си образование и създал трайни приятелства. Познат е в литературните среди със стихосбирките си „Зимни приказки“ и „Празник в Светата градина“, излизали през 90-те. Освен словото, изкушение му е и изказът с маслени бои върху платно. Свидетелство за това са участията му в редица изложби, както и фактът, че негови творби са притежание на ценители по света.

Първата му самостоятелна изложба е през 2014 г. в Кувейт – в Българското посолство. Следват изложби в България, а през 2018 г. – поредна експозиция в Кувейт под названието „Landscape“ – част от Културния календар на събитията, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Подобни статии

Top