ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК (ВИДЕО)

Той бе единственото предложение на политическите сили за поста

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Това обяви премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата.

„След като приключиха консултациите стана ясно, че има само една единствена кандидатура за председател на ЦИК. След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден си позволих да помоля премиера да свикаме заседание тази сутрин, за да анализираме така създалата се ситуация. Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура за председател на ЦИК, защото сме доказали, че се отнасяме изключително отговорно. Отиваме на предсрочни парламентарни избори. Сметнах, че е необходимо да представя моята позиция пред управителния орган на партията“, посочи Ципов.

Самият той е предложил на партийното ръководство да се преосмисли издигането на кандидатурата му, след като по време на консултациите при президента се е видяло, че около нея няма консенсус.

„Не се страхувам да поема отговорност да председателствам ЦИК. Решенията се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3”, заяви още Ципов.

„Имам 15-годишен опит като експерт и като политик. Целият ми юридически опит е свързан с нормотворческа дейност и правоприлагане. Затова помолих г-н Борисов да обсъдим ситуацията и да вземем решение дали да не бъде оттеглена моята кандидатура като председател на ЦИК”, допълни той.

„Предложението ни е да оттеглим г-н Ципов. И то не защото не искаме да носим отговорност”, заяви Борисов. „Видях вчера как се споглеждат партиите при Радев и как са се сговорили. Ние обжалваме този избирателен закон, а те не предлагат председател на ЦИК, нито секретар”, каза премиерът в оставка.

„Какво ще стане практически – утре няма да има видеонаблюдение в секциите и ще кажат, че ние не сме се справили”, коментира Борисов. Според него Ципов ще е уязвим, защото останалите партии ще имат мнозинство в ЦИК и могат да го задължават дори договори да подписва.

„Това може да е за машини, за видеонаблюдение, за всичко, което ние протестираме пред Конституционния съд”, смята Борисов.

„Кое налага на 11 юли да са изборите? Защо не са по-рано или по-късно? Вече месец и половина говорим за Борисов. Аз очаквах вчера, след като се върне мандатът от БСП да си влезе служебното правителство, за което от месеци президентът е готов. Искам да ги помоля за разбиране. Утре и вдругиден е Европейският съвет. Вместо да отиде служебният премиер или Радев, аз утре трябва да ида и да поемам отговорности за служебното правителство”, каза Борисов.

Предложенията за членове на ЦИК от ГЕРБ са Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Очаквайте подробности!

Подобни статии

Top