ГЕРБ потвърдиха: Отказват се от втория мандат

Румен Радев: Въпрос на отговорност е политическите сили да имат ясна позиция и ангажимент към кризите, пред които е изправена страната

Президентът проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„Всяка парламентарно представена политическа сила трябва да има ясна позиция и ангажимент по отношение на здравната и миграционната криза, независимо дали се е обявила за опозиция или има амбиции да участва в управлението на страната. Това засяга възможността да преминем устойчиво през тях и засяга всички българи и бъдещето на страната“. – Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Държавният глава провежда днес и утре допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили в рамките на конституционната процедура за връчване на проучват елен мандат за съставяне на правителство. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите на Румен Радев независимо дали ще има редовен или служебен кабинет, предизвикателствата пред страната изискват актуализация на бюджета, неотложна законодателна дейност и позиция на народните представители по Плана за възстановяване и устойчивост.  Той посочи, че актуализацията на бюджета би била проява на отговорност, и възможност следващото правителство на България, независимо редовно или служебно, да управлява кризите, така че те да не бъдат на гърба на гражданите.

„Затова за пореден път ви призовавам, вие като представители на българския парламент, да си свършите работата и да дадете гаранции, че ще има такава актуализация“, подчерта президентът. Президентът изтъкна и че с този призив не поставя условия на българския парламент.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС потвърдиха заявеното намерение да не реализират втория проучвателен мандат и да го върнат още същия ден без да представят състав и структура на Министерския съвет.

От ГЕРБ-СДС заявиха също така, че не трябва актуализацията на бюджета и какъвто и да е друг акт на Народното събрание да бъде обвързан с връчването на втория и съответно третия мандат и съответната конституционна процедура по съставяне на правителство.

Подобни статии

Top