ГЕРБ-СДС към президента: Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция (ВИДЕО)

Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко друго, подчерта държавният глава

В 10.15 часа президентът Румен Радев прие представители на втората политическа сила в 47-ото НС – ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство.

„Вижданията ви за дейността на новия парламент и за характера на управление са важни. Вие безспорно сте партия с богат опит и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че също така разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея“, заяви Радев.

„Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко друго“, подчерта той.

„Тук сме да заявим нашата позиция като опозиция на очертаващото се ляво-либерално управление. Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година, най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втората в 47-ото НС. Заради тези 600 000 граждани, които ни дадоха доверие, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция“, заяви Десислава Атанасова.

„За да има добро управление, е необходимо да има силна и можеща опозиция, допълни тя. Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка на служебното правителство, защото, според нас, то не успя да отговори на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи“, каза още Атанасова.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС обществото е твърде разделено

„Обществото ни е твърде разделено и считам, че през тази една година и служебното правителство, и президентската институция положи усилия да го раздели допълнително. Надявам се, г-н президент, с началото на новия ви мандат, стилът на управление да е друг“, каза още тя.

Атанасова обяви, че днес е имало полиция в редакцията на в. „Труд“, а журналистите са били възпрепятствани да отидат да на работното си място. Призова президента да назначи проверка по случая.

„Тази тема вече беше коментирана, даже имаше призиви към мен от трибуната да взема отношение към тази медия. Много пъти съм казал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Доколкото знам и доколкото обществеността е информирана, става въпрос за неплащани дълго време данъци“, отговори Радев.

„Няма да подкрепим ляво-либерално правителство на четирите партии. Обърнахме внимание на президента, че работата на служебните кабинети не се доближава до неговата оптимистична прогноза, защото кризите са се задълбочили„, заяви Десислава Атанасова на излизане от президентството.

„Заради тези 600 000 граждани, които ни дадоха доверие, трябва да гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция“, каза тя.
Репресиите спрямо симпатизанти на ГЕРБ-СДС в последните месеци са били прекалени, подчерта Атанасова. „Ако има нарушение на изборния процес, това трябва да се докаже в съда“, допълни тя.

„Ние ще защитаваме демократичните ценности. Ако има грешки, ще бъдат осветявани и посочени. Ако редовното правителство пожелае съвети от нас, ние ще дадем“, заяви Атанасова.

„Няма никаква логика опозицията да гласува за правителството“, добави Томислав Дончев.

„Времето на приказките свърши, дойде времето за работа и след това идва времето за отговорността. За нас първостепенен е въпросът кой ще носи отговорността за действията на новото правителство. Най-добронамерено информирахме президента, че понеже според анонсите новото правителство е „фейс лифт“ на служебното, ние ще го държим отговорен. Наша първостепенна задача е да гарантираме максимална доза реалност“, каза още той.

Не е изключено обаче ГЕРБ-СДС да подкрепят предложения в интерес на обществото, например – консенсусно предложение за съдебна реформа.

Не е много ясно каква ще е структурата на кабинета – когато стане ясен съставът на правителството, тогава ще разберем и президентската квота, добави Даниел Митов. Според него коалицията няма да е четворна а петорна.

На въпрос дали биха подкрепили отмяна на ветото за Република Северна Македония, Митов отговори, че от ГЕРБ-СДС не са чували за подобни предложения.

Източник: БНТ
Снимки: Президентство

Подобни статии

Top