ГЕРБ-СДС с три мандата, по два за БСП и демократите

Кой влиза в новия парламент от Пловдив?

Ново преразпределение на 11-те мандата за народни представители отрежда само три мандата на коалицията ГЕРБ-СДС, според неофициална информация. Три ще бъдат и мандатите на „Има такъв народ“. Така от ГЕРБ-СДС в парламента на първо четене влизат Бойко Борисов, Иван Тотев и Вежди Рашидов. Ако Борисов реши да влезе с мандата си от 25-ти МИР в София, трети от Пловдив ще бъде юристът Радомир Чолаков, съпруг на почетния консул на Германия у нас Марияна Чолакова, който е от гражданската квота.

„Има такъв народ“ пък вкарват от Пловдив сценаристът на Слави Трифонов – Тошко Йорданов, шахматистката  Антоанета Стефанова и икономиста Теодора Пенева.

С по 2 депутатски места са БСП. Начело на листата под тепетата беше Корнелия Нинова, но ако тя се откаже да влезе от Пловдив, в парламента отиват проф. Иво Христов и Иван Петков-Бебето.

Два са депутатските мандати и за „Демократична България“. Така от коалицията в парламента влизат Христо Иванов и Манол Пейков. Ако Иванов се откаже и влезе от София, в Народното събрание може да отиде и доц. д-р Ивайло Старибратов.

Един мандат остава за „Изправи се! Мутри вън!“, от която ще влезе Николай Хаджигенов. Ако той реши да влезе от избирателния си район в София, в парламента ще отиде и Мария Капон.

В Пловдивска област мандатите също са 11. По три мандата се разпределят между ГЕРБ-СДС и БСП. От ГЕРБ в областта отиват областният управител Дани Каназирева, досегашната депутатка от Карлово Данка Люртова и коалиционният партньор от СДС  Йордан Кръстанов.

От БСП пък влизат Манол Генов от Асеновград, Веска Ненчева от Карлово и Светлозар Славчев, който е от гражданската квота.

Двама депутати ще влязат от „Има такъв народ“. Водач в областта също е Тошко Йорданов, а на второ място е Танер Кадир Тюркоглу. Ако Йорданов обаче влезе от Пловдив, третият в листата Лъчезар Иванов Бакърджиев има големи шансове да стане депутат. Възможна е и обратната конфигурация.

По един депутат вкарват ДПС, „Изправи се! Мутри вън!“ и Демократична България. От ДПС в парламента влиза Рамадан Аталай, „Изправи се! Мутри вън!“ вкарва Румен Йончев, а Демократична България – Велизар Шаламанов.

Все още няма информация дали гласуване с преференции е пренаредило попадащите в парламента от партийните листи, но според неофициални данни Енко Найденов от БСП в Асеновград има най-много преференции в листата си и така вероятно ще измести Светлозар Славчев.

Снимка: Красимир Свраков/Еconomic.bg

Подобни статии

Top