ГЕРБ: Специализираната прокуратура ще проверява Водния цикъл на Асеновград

Специализираната прокуратура да провери всички обществени поръчки по проекта за воден цикъл в Асеновград. За това настояват групата общински съветници от ПП ГЕРБ в града.

В нарочна декларация, която беше прочетена в  началото на днешната сесия, те реагират срещу това, че администрацията е осъдена да заплати финансова корекция в размер на близо 9, 5 милиона лева.

По думите им, причината са некоректно проведени търгове, заради което Общината е ощетена с милиони левове. Става дума за седем договора, сключени с фирмите-изпълнителки по мегапроекта за рехабилитация на водопроводната и канализационна мрежа в града.

Разкопават центъра на Асеновград заради водния цикъл

Нарушенията са изписани в редица документи от страна на Ръководителя на Управляващия орган, твърдят авторите на отвореното писмо.

„Бихме искали да получим разяснение освен 8-те милиона лева като съфинансиране, какво се случва с другите недопустими разходи, финансови корекции, непризнато ДДС и други, възникнали по време на реализацията на проекта средства.”

От ГЕРБ твърдят, че управата на града умишлено прикрива информацията и води задкулисни дела пред различни инстанции във връзка с нанесените финансови корекции.

„Заявяваме, че вследствие некомпетентното Ви поведение и управление, ще оставите в края на мандата си един разкопан град – с недоасфалтирани улици, Община, потънала в дългове и съдебни спорове с изпълнителите на строително-монтажните работи за милиони левове и други борчове пред банки, отново за десетки милиони.“

„Общината вече е дала обяснение по сигналите за нередности по проекта за Воден цикъл. Заведени са няколко съдебни дела, а нанесените корекции са в  размер на 5, 5 милиона лева“,  защити се кметът д-р Емил Караиванов.

След голямото разкопаване по водния цикъл в Асеновград: 10 улици с нов асфалт

По думите му сумата е едва 5 % от мащабната инвестиция, която се прави в Асеновград по този проект. Кметът е категоричен, че спиране на работата по водния цикъл не се налага и Общината регулярно се разплаща с фирмите-изпълнители. Той посочи, че последното плащане е извършено вчера  за сумата от близо 6 милиона лева.

„5,5 милиона лева не е малка сума. Това е инвестиционната програма на общината”, реплекира председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Костадин Яков.

От партията са категорични, че ще настояват специализираните органи да докажат кой е виновен за неправилно проведените процедури, а също така дали действията са били умишлени или  грешките са допуснати , заради некомпетентност.

Жителите на Асеновград не са длъжни да плащат тези 5 милиона лева, за това че някой не си е свършил работата”, заяви Яков.

Подобни статии

Top