ГЕРБ в Асеновград: Общината е във фактически фалит

Община Асеновград е във фактически фалит заради поетите задължения и кредити по европроекти.

За това алармираха в специална декларация общинските съветници от ГЕРБ. Документът беше изчетен в началото на днешното заседание на местния парламент от  Ангел Димитров, съветник от ГЕРБ и член на общинското ръководство на партията.

Според справка на финансовото министерство  общо дълговете на община Асеновград възлизат на малко над 21 милиона лева. Кредитните задължения на Общината са в размер на близо 14 милиона лева. От ГЕРБ припомнят и финансовите корекции в размер на 7, 4 милиона лева, с които общината е наказана, заради незаконосъобразно проведени процедури и сключени договори по проекта за Воден цикъл в града.

В декларацията съветниците от ГЕРБ заявяват  категорично, че управлението на кмета д-р Емил Караиванов е недалновидно и се обявяват срещу намерението да „загроби още повече общината“. 

„Наследството на това управление до момента се равнява на над 21 милиона лева задължения. Убедени сме, че до края на мандата ще има и други подводни камъни“,  заяви Ангел Димитров. Според него следващите два управленски екипа ще носят бремето на настоящите решения, като заради недостиг на пари  градът е обречен да остане без инвестиции в асфалтиране на улици, изграждане на паркове, осигуряване на сметосъбиране и озеленяване.

Според кмета на общината д-р Емил Караиванов обаче, няма никаква истина в апокалиптичната картина, която ГЕРБ рисува пред обществото. В този мандат Общината е теглила три заема, като останалата обща сума за погасяване към момента е 13, 2 милиона лева.

„Общината няма неразплатени разходи, финансово е стабилна, заради провежданата през годините стриктна финансова политика. Всички знаят, че общините в България нямат достатъчно пари. Отдавна мина времето, когато общинските бюджети покриваха потребностите и не се налагаха банкови заеми. Ако община Асеновград беше в тежко състояние, щеше да бъде включена в механизма за финансово оздравяване на министерството“, подчерта кметът Караиванов.

Той припомни, че в последните пет години инвестициите в общината са на стойност 170 милиона лева и призова ГЕРБ да не спират развитието на града.

Подобни статии

Top