Герба на Пловдив от кюнци изградиха екоактивисти до общината (СНИМКИ)

Така екоорганизациите под тепетата отбелязаха Международния ден за чист въздух – 7 септември

Пловдивски екоактивисти изградиха на пл. „Стефан Стамболов“ арт инсталация, изобразяваща герба на Пловдив с кюнци. По този начин граждански организации като „Дишай, Пловдив“ и „Инициативи за Пловдив“ се включиха в националната инициатива по отбелязването на Международния ден за чист въздух – 7 септември.

„Ние сме граждани на Пловдив, които от години се занимаваме с темата чист въздух, и за пореден път искаме да се чуе гласът ни и желанието ни да живеем в здравословна среда“, категорични бяха екоактивистите.

С представянето на арт инсталация на площад „Стефан Стамболов“,  представяща от кюнци герба на Пловдив, представители на екологичните организации в града се включиха в отбелязването на Международния ден на ООН за чист въздух.

Според Добромира Костова от сдружението  „За чист въздух“ Пловдив е един от най-замърсените градове в Европа

По думите й това е парадоксално, тъй като в него няма индустриално замърсяване, но въпреки това не може да се справи със замърсеността от фини прахови частици, от трафика и битовото отопление на твърдо гориво. По думите й една от причниите тя да стане общински съветник, са именно такива неща, като качеството на атмосферния въздух, който дишаме под тепетата.

„Тази инсталация е един от начините да покажем, че най-голямото замърсяване в Пловдив идва от битовото отопление“, обясняваше общинският съветник д-р Веселка Христамян на минувачите.

1 2

Подобни статии

Top