Гергов на Копривките: Времето е трудно, смутно, рушат паметниците ни, разделят ни в партията

Пловдивски социалисти отново почетоха 9 септември на Копривките, макар и без събор

„Честит празник на социалисти, симпатизанти и всички демократично мислещи хора, за които датата 9 –ти септември е важна. Втора година не можем да проведем традиционното си тържество на Копривките, но вярвам, че и това ще мине“. Това каза лидерът на социалистите в Пловдив и областта Георги Гергов пред паметника на загиналите партизани на едноименната поляна, където 18 години БСП организирано отбелязва победата над фашизма в България и началото на социалистическия път. В червените редици честванията се наричат още Малката Бузлуджа, с което се подчертава и важността на историческото за социалистите събитие.

Епидемичните условия на днешния ден възпрепятстваха тържествата на „Копривките“, но областното и градското ръководства,  народните представители  Теодора Халачева, Георги Търновалийски и Манол Генов положиха венци и цветя на паметника.

Към представителната група се присъединиха кандидатите за председател на БСП Кирил Добрев, Красимир Янков и Георги Тодоров, които също отдадоха почит и уважение към паметта на загиналите в местността партизани. И тримата бяха категорични, че 9 септември 1944 година е славна и прогресивна дата, чиито исторически смисъл ще бъде оценен правдиво рано или късно.

Обединение на всички в името на идеите, традициите и каузите обеща на социалистите Кирил Добрев

Зам.-председателят на БСП и кандидат за лидер Кирил Добрев се върна 76 години назад и припомни историческите събития на 9 септември 1944 година. По думите му хората, които са загинали тогава са искали българите да живеят по-справедливо и не са се притеснявали от „репресиите и натиска, които е упражнявал върху тях монархо-фашисткият режим“.

„Били са готови да рискуват живота си, за да има нова, различна България. Не са били толкова много, че да се справят сами. Имало е помощ от народ, който ние безкрайно обичаме. На Шипка онзи ден го усетихме, колкото и да се опитват да ни делят, ние сме заедно, кръвни братя сме. Днес 76 години по-късно и след 30 години преход, някой все се опитваше да ни разделя на добри и лоши.

Може би най-тъжното е, че на тази паметна дата някой се опитва да ни раздели  и в БСП. Да ни раздели на такива, които са с ръководството и които са против него. Няма да допусна подобно разделение! Само, когато сме заедно, може да постигнем успехи. Ролята  на ръководителя е да може да намери тежестта на всички, да постави човека там където му е мястото, там където той може да бъде най-много полезен за каузата.  А ние от БСП винаги сме имали каузи. Затова сме оцелявали през тези 30 години демокрация, в  които са ни навирали в ъгъла, наричали са ни „мръсни комунисти“, някой ни е пращал в Сибир. И  всичко това сме го търпяли докато някои са стояли в удобния си кожен стол и са приватизирали.  Те  не могат да ни разберат. И не им се сърдете!“, заяви Добрев и даде пример с  първия кмет на  с. Ковачевица бай Киро, който първо е бил ремсист, а след това станал кмет.

„Тези хора не са имали идея къде се намират през 90-та година, може би всъщност не са знаели  какво се случва в България и са се опитвали да са с  всяка власт и всеки, който е бил модерен. БСП е  оцелявала защото не сме се опитали да бъдем модерни, актуални, на гребена на вълната. Ние сме имали своите ценности и идеали и сме ги отстоявали, дори и тогава, когато е било непопулярно. Затова  сме оцелели.

Това,  което мога да поема като ангажимент към всички вас, е че ще запазя идеите, традициите и най-вече хората на БСП.  Защото  без хората няма да има нито идеи, нито традиции и няма да има кой да ги предава от поколение на поколение.  Това е силата на нашата партия и ние сме тези, които трябва да го запазим“, завърши той.

„Обединение на всички в името на идеите, традициите и каузите“ – това гарантира на социалистите Добрев от Копривките.

1 2

Подобни статии

Един коментар

  1. Т.Живков написа:

    Четиримата имате 30 човека поддръжници

Top