Гергьовден е! - DC news

Гергьовден е!

Свети великомъченик Георги Победоносец

е един от най-почитаните светци в християнството и мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. Празникът е обичан и почитан в цяла България, тъй като Георги е най-популярното мъжко име в страната, носено от над 150 хил. души. Днес имен ден празнуват общо над 220 хил. души.

Житието на светеца воин разказва, че по времето на император Диоклециан Георги бил войник. В Кападокия (Мала Азия) Георги получава военната титла трибун (началник на легион) едва на 20 години, след като се проявява като пълководец. Тъй като бил умен и способен младеж, императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той е християнин. Когато се разбрало, императорът поискал от св. Георги да се отрече от вярата си, но той отказал. Заради това бил подложен на множество мъчения, но след всяко от тях оздравявал, защото сам Господ лекувал раните му с докосването си.

Св. Георги отговарял на измисляните нови и нови мъчения на императора с думите: „По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз да понасям мъченията“.

Бил обезглавен на 23 април 306 г. Най-известното чудо, извършено от св. Георги, е убиването на змея близо до град Вирит. Змеят изяждал всеки ден по едно от децата в града, докато светецът не го пробол с копието си. Заради чудото хората в града повярвали в Бога и се покръстили. Оттук води началото си най-популярното изображение на светеца по иконите – на бял кон с копие в ръка и змей в краката.

Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете: Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убития от него змей. Православната църква в Гърция и Румъния чества паметта му на 23 април.

Българската православна църква, както и православните църкви в Грузия, Русия, Македония, Сърбия и Черна гора честват светеца на 6 май. В България 6 май е също така народен и официален държавен празник.

По повод празника на Св. великомъченик Георги Победоносец и Светли Четвъртък от 9:00 часа днес ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия в пловдивския храм „Св. Георги“. Също от 9:00 часа Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополит Николай, ще отслужи Архиерейска света Литургия в манастира „Св. Георги“ край с. Белащица.

Според преданията

Св. Георги е римски войник, християнин. Израства в Кападокия (дн. Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина (дн. Лод, Израел), където се връща с малкия си син след като овдовява.

Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. Според житието му, през 303 г. император  Диоклетиан издава едикт за системно преследване на християните в цялата империя.

На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се открива като християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател.

Преданието разказва,

че когато го повели към тъмницата, едно от копията на войниците омекнало и се превило на две, щом се докоснало до светията. Последвали различни мъчения, на които подложили младия воин. Той бил подложен и на много изпитания и извършил много чудеса. Накрая бил посечен пред стените на Никомидия.

Мощите на свети Георги са погребани в палестинския град Лида (дн. Лод, Израел). Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил и след смъртта си като небесен воин и закрилник.

На този ден празнуват Георги, Гергана, Ганка, Галя и Ганчо, Георгия, Георгина, Гинка, Гиньо, Гиргин, Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица и производните им имена.

Подобни статии

Top