Германецът Имануел Щарк спечели Обиколката на България

Белгиецът Тимо Килих победи в последния пети етап, Стефан Христов най-добър в надпреварата от българите, остана на 16 секунди от Топ 10 в генералното класиране

Германецът Имануел Щарк от отбора на „Металтехник“ спечели 68-ата колоездачна Обиколка на България. Щарк запази жълтата фланелка на лидер в състезанието, след като финишира шести в групата от откъснали се състезатели в последния пети етап от Карнобат до Габрово. Германецът преодоля днешното 188-километровото трасе за 4:26.04 часа и завърши с общо време 18:45:46 часа.

„Последният етап беше труден. Имаше много силни състезатели и темпото беше много бързо. Не си бяхме поставили конкретни цели, желанието ни беше да караме добре. Във втория етап атакувах, направих разлика, а след това успяхме да я задържим. Щастлив съм“, коментира след финала Щарк.

Победител в последния пети етап стана Тимо Килих (Белгия) от „Алпесин“ с 4:26.01 часа, след като спечели финалния спринт пред Мирко Маестри (Италия) от „Бардиани“ и Айко Бастиенс (Белгия) също от „Алпесин“.

Стефан Христов от „Хемус“ (Троян) беше много активен през целия ден и финишира в групата от откъснали се състезатели. Той беше най-добър от българите в Обиколката, като завърши на 1:25 минута зад победителя Щарк и остана само на 16 секунди от място в Топ 10 на генералното класиране.

„Пробвахме всичко днес, исках да победим, да покажем, че имаме класни състезатели. Бяхме активни и се борехме до края. Направихме атака в началото, може би тя дойде малко по-рано, но обстоятелствата го наложиха. Искахме да тестваме и да видим кой в каква кондиция се намира. Но скоростта беше много висока и затова прецених да изчакам групата, а след това пробвах отново да атакувам на Шипка, но и там се караше много бързо и не успях да се откъсна“, коментира Христов.

На второ място в генералното класиране на 34 секунди завърши Георг Щайнхаузер (Германия) от „Тирол-КТМ“, който стана победител в подреждането за състезатели до 23 години. С днешната си етапна победа пък Килих се изкачи на третото място на 39 секунди зад Щарк.

Класиране в последния пети етап на колоездачната Обиколка на България:

1. Тимо Килих (Белгия), „Алпесин“ – 4:26.01 часа

2. Мирко Маестри (Италия), „Бардиани“ – със същото време

3. Айко Бастиенс (Белгия), „Алпесин“ – със същото време

4. Джовани Лонарди (Италия), „Бардиани“ – със същото време

5. Оскар Пелегри (Испания), „Електро Хайпер Юръп“ – на 3 секунди

6. Имануел Щарк (Германия), „Металтехник“ – със същото време

Крайно генерално класиране:

1. Имануел Щарк (Германия), „Металтехник“ – 18:45:46 часа

2. Георг Щайнхаузер (Германия), „Тирол-КТМ“ – на 34 секунди

3. Тимо Килих (Белгия), „Алпесин“ – на 39

4. Оскар Пелегри (Испания), „Електро Хайпер Юръп“ – на 49

5. Якуб Муриас (Полша), „Востер“ – на 51

6. Лукаш Кубиш (Словакия), „Дукла Банска Бистрица“ – на 57

Носители на фланелките в отделните категории:

– жълта фланелка за победител в състезанието – Имануел Щарк (Германия)

– бяла фланелка за най-добър млад състезател до 23 години – Георг Щайнхаузер (Германия)

– бяла фланелка на червени точки за най-добър катерач – Имануел Щарк (Германия)

– зелена фланелка за активност – Балаж Рожа (Унгария) от „Епронекс“

Подобни статии

Top